/ Агенция
Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност близо 430 000 лева при проверка на два товарни автомобила, излизащи от страната.

На 28.09.2022 г. на МП Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Швейцария през България за Турция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в арматурното табло в шофьорската кабина са открити пачки с еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 150 650 евро с левова равностойност 269 645 лева. В арматурното табло на друг товарен автомобил два дни по-рано на 26.09.2022 г. митническите служители откриват 68 500 евро с левовата равностойност на 133 974 лева.

Камионът е превозвал стока от Нидерландия през България за Грузия.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура Хасково -Териториално отделение – Свиленград. Водачите на двете превозни средства - турски граждани, са привлечени като обвиняеми за това, че не са изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери – общо за двата случая в размер на 428 619 лева.
Агенция "Митници"