/ БТА
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, заяви пред БНР, че прокуратурата бездейства по въпроса с проверката на имущественото състояние на 38 политици и магистрати, които имат имоти в чужбина, но не са декларирани тук.

„Имам доказателства за това. Прокуратурата е бавила изясняването на този въпрос, за да не си създава неприятности със силните на деня", заяви той.

Министър Стоилов: От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура

Според него граждани, които са допуснали грешка и не са декларирали имуществата си, могат да се чувстват виновни, а така те стават лесни за манипулация.

"ВСС има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор неслучайно. Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия", посочи Рашков.

Бивши прокурори с обяснения в МВР

Рашков допусна, че е възможно тези политици или магистрати да не са декларирали имуществата си заради придобиването им чрез корупционно поведение.

Министърът на вътрешните работи коментира и други актуални теми.

Рашков: Борисов трябва да бъде разпитан (ВИДЕО)

"Оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко Борисов. Има позорни факти за българската магистратура, за управляващите, взели властта, които се вживяват като такива, които могат да правят каквото си искат". Това мнение той изрази по повод извиканите за разпит бивши прокурори и действаща следователка, както и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Борисов отговори на Бойко Рашков (ВИДЕО)

Рашков посочи, че след приключване на проверката ще бъдат направени изводи и преписката ще бъде изпратена на съответната компетентна прокуратура.

"Главният прокурор ще се намеси и в този случай. Неговият предшественик също е проявявал бездействие по отношение на това досъдебно производство, което е било прекратено", допълни той.
БНР