Министър Меглена Кунева се срещна с новия председател на БАН
Министър Меглена Кунева се срещна с новия председател на БАН / БГНЕС, архив

За продължаване на доброто сътрудничество и синхрона в политиките между Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на науките (БАН) и общи действия в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС - около това се обединиха вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и новоизбраният председател на БАН акад. Юлиан Ревалски. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Двамата са обсъдили възможностите за насърчаването на младите учени и за привличането на изявени в чужбина български учени, като сред обсъжданите мерки бяха установяване на статута на постдокторантите.

Министър Кунева е посочила, че в бъдеще част от кохезионните политики на ЕС ще бъдат насочени към намаляване на разликите между страните членки по отношение на научния капацитет и изследванията.

По думите й преговорите по темата вероятно ще започнат през мандата на българското председателство, а първият неформален съвет в София ще бъде посветен именно на науката.

Министър Кунева и акад. Ревалски са обсъдили и партньорството между МОН и БАН по отношение на квалификацията на учителите по математика.