/ БГНЕС
Трябва да вземем информирано и разумно решение, а днешното не е такова, посочи Нинова
Министрите на БСП са гласували против приемане днес на Национален план за въвеждане на еврото, съобщиха от пресцентъра на партията. Те се позовават на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано, че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен.

"Този анализ ни е необходим, за да преценим последиците за доходите на българите, бедността и неравенствата, както и за ефекта върху икономиката и цените", е заявила министър Нинова на заседанието на Министерския съвет.'

ИТН: Правителството отново се опитва да приема Плана за еврото без съгласие в коалицията

“Още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото. Кога да стане това, зависи от нас. Трябва да вземем информирано и разумно решение, а днешното не е такова", заключва тя.

По-рано коалиционните партньори от "Има такъв народ" също се обявиха против приемането на плана, защото не са изготвени нужните планове.

Правителството одобри оперативния план за приемане на еврото

"На двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута. Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България“, посочи депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански.
БСП