„Ние от „Продължаваме Промяната“ (ПП) оставаме непреклонни в целта си Иван Гешев да бъде отстранен от позицията си на главен прокурор“. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на ПП председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев. Изказването му беше във връзка с отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата трябва да разследва истинските престъпници, да разследва огромните злоупотреби с обществени средства и да работи за благото на българските граждани, каза Матеев.

Той заяви, че ПП ще отстоява позицията си за „независима и водеща се само от закона и морала прокуратура. „Вярваме, че реформаторското антикорупционно мнозинство в следващ парламент ще се завърне много по-силно. Разчитаме на всички български граждани, които имат силата да се преборят с корупцията чрез гласовете си“, декларира още Матеев.

Той поздрави Атанаска Дишева и Олга Керелска – единствените членове на ВСС, които са подкрепили мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова. Матеев ги определи като „храбри жени“.

Той каза, че останалите членове на съвета „раболепно поставиха в краката на Гешев правния си авторитет и морал“. Депутатът потвърди, че ПП застават зад аргументите на Йорданова за „груби нарушения, системно неизпълнение на задълженията и уронване престижа на съдебната система“.

От ПП считат, че Гешев дължи обяснения за случаите „Осемте джуджета“, „Жоси“, „Гебрев“, както и за полицейските действия по време на протестите през лятото на 2020 г. и предварителното произнасяне на присъди в медиите.
БТА