Местната власт пречи на закриването на домовете за деца с увреждания
Местната власт пречи на закриването на домовете за деца с увреждания / netinfo

Местната власт създава най-големите пречки пред закриването на домовете за изоставени деца с различни увреждания, защото гледа на тях като на работни места. Това обясни депутатът от НДСВ и председател на групата за приятелство с Белгия Христина Христова на среща в парламента с белгийски експерти и журналисти. Те са на обиколка в социални заведения за деца в нашата страна, за да се запознаят с условията, при които се отглеждат.

Посещението на белгийската делегация, в която има правителствени представители, психолози и журналисти, е провокирано от филма на БиБиСи за дома в Могилино. Белгийската делегация ще посети всички домове за деца с увреждания в Североизточна и Източна България.

Христина Христова обясни на белгийските експерти, че в момента тече процедура за закриване на дома в Могилино, подета от държавата, тъй като местната власт е била против.

Бившият социален министър съобщи още, че от 2001 г. до 2007 г. децата, които се отглеждат в институции у нас, са намалели с 4000. Това е 31 процента по-малко, допълни депутатът от социалната комисия Донка Михайлова. Представителите на българския парламент запознаха белгийската делегация с алтернативите за отглеждане в семейна среда, в дневни центрове и в приемни семейства, но заявиха, че специално за децата с ментални и физически проблеми няма друг изход освен отглеждане в социално заведение.

Антония Първанова бе категорична, че в България повечето изоставени деца са от ромски произход, а ромите традиционно не осиновяват деца. В същото време чакащите ред за осиновяване български семейства не желаят ромски дечица.