Матурите за деца с увреден слух да са съобразени с техните проблеми
Матурите за деца с увреден слух да са съобразени с техните проблеми / снимка: www.deafschool.hit.bg

Матурите, които ще държат зрелостниците с увреден слух, да бъдат съобразени с техните проблеми. Това поискаха днес от Асоциацията на деца с увреден слух, както и представители на специализирани училища за деца с увреден слух в София, Търговище и Пловдив. Основната пречка, пред която са изправени тези деца, е че не се прави разлика между техния проблем и проблемите на другите деца с увреждания, обясниха организаторите.

Тази година само в София децата с увреден слух, които ще полагат зрелостен изпит са 30. Сред основните искания за матурите, провеждани сред тях, са в изпитните варианта да бъде избегната прекомерната употреба на абстрактни понятия, тъй като тях жестомимичния превод не може пълноценно да обясни. А проверката и оценката на работата да се извърши от квалифицирани сурдопедагози. До този момент от МОН са обещали един час удължено време за полагане на зрелостните изпити на децата с увреден слух и присъствието по време на матурите на специализирани жестомимични преводачи.

Ето какво още каза Севдeлина Джонгарска, директор на средно специално училище с детска градина за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев” в София: "Безспорно държавните зрелостни изпити са необходима и полезна проверка, но за да не се превърнат в самоцел е важно да бъдат създадени условия тези деца да покажат своите реални знания, умения и способности."