/ БГНЕС
Има шансове за създаване на редовно правителство. Това коментира депутатът от парламентарната група (ПГ) на "Демократична България" Мартин Димитров пред журналисти преди началото на кръгла на тема: "Разгръщане на потенциала за зелена икономическа трансформация във въглищните региони на България", която се провежда в сградата на Центъра за изследване на демокрацията днес. Той добави, че от "Демократична България" виждат във втория мандат шанс за създаване на правителство.

"Редовното правителство е по-силно от служебното", изтъкна Димитров. Според него служебното правителство си избира теми, по които да работи. По някои от тях работи решително, докато други неглижира. При трети пък избира да не работи изобщо, защото "не са ангажимент на служебно правителство". Това са рисковете пред служебните правителства - те си избират по кои теми да работят, заяви Димитров. 

На въпрос дали от "Демократична България" ще подкрепят ПГ на "Продължаваме промяната", ако от ПГ на ГЕРБ също го направят в пленарна зала, Димитров отговори, че първо мандатът трябва да отиде при "Продължаваме промяната". Ако това се случи, "Демократична България" ще постави пред "Продължаваме промяната" приоритетите си и много сериозно може да се "погледне на възможността за създаване на правителство с техен мандат". Кого те ще поканят е тяхно решение, добави още Мартин Димитров.

Ако все пак ПГ на "Продължаваме промяната" не успеят да направят правителство с втория мандат, "Демократична България" иска третия мандат, защото може да бъде център на взимане на решения в тази трудна обстановка. Освен това пред страната са се натрупали много проблеми. "Да, искаме третия мандат, но нека да видим какво става с първите два", коментира още Димитров. 
БТА