Мария Габриел
Мария Габриел / БТА
Българският еврокомисар Мария Габриел е носител на престижната награда "Жена новатор на годината“, съобщава Представителство на Европейската комисия в България. Месец след като бе обявена за една от 100-те най-влиятелни жени в европейската политика за стартъпите, българският еврокомисар Габриел получи поредно признание за работата й в подкрепа на видимостта на таланта на жените, се посочва в информацията

На тържествена церемония в Милано тя бе отличена с наградата "Жена новатор“ на авторитетната италианска асоциация "Osservatorio TuttiMedia“, обединяваща утвърдени компании в медийната индустрия и комуникациите. Високият приз се връчва на жени, които не само разрушават стереотипите, но са изявени лидери и имат значим принос в различни сектори на обществото, мотивирайки  повече жени да следват техния пример.

Мария Габриел: България има силните си страни в цифровизацията и информационните технологии

"Приемам тази награда като признание за постигнатите резултати през годините, но също и като признание за всички жени, полагащи големи усилия да докажат своите знания и умения във всички сектори на икономиката и обществото. Това високо отличие за мен е и отговорност да продължа интензивната работа за още конкретни проекти и инициативи, чрез които да вдъхнем доверие и кураж на жените да бъдат смели в професионалното си развитие в науката, технологиите и предприемачеството“, коментира Мария Габриел, цитирана в прессъобщението. 

Българският еврокомисар реализира редица инициативи, извеждащи постиженията на жените на преден план, така че те да станат ролеви модели и източник на вдъхновение за други момичета и жени, се посочва още в текста.