/ ThinkStock/Getty Images
Майки на деца с увреждания разчитат на дарители, за да им осигурят храна
100382
Майки на деца с увреждания разчитат на дарители, за да им осигурят храна
  • Майки на деца с увреждания разчитат на дарители, за да им осигурят храна
Майки на деца с увреждания са принудени да разчитат на дарители, за да осигуряват всеки месец висококалорична храна, която поддържа теглото на децата им. Така наречената ентерална или течна храна е единственият начин за хранене при хората с гастростома, които не могат да се хранят през устата, а за децата с церебрална парализа е необходима, за да не губят килограми. Към момента обаче тази храна не се заплаща от здравната каса, а държавните институции от години мислят как да я осигурят, показват техни отговори на родителски жалби. Не е ясно и колко хора у нас имат нужда от такава храна.
 
20-годишният Веско е със Синдром на Волф Хиршхорн - заболяване, което го приковава в инвалидна количка, уврежда мозъка и начина му на хранене. От 17 години Веско има поставена гастростома и не може да се храни през устата, а от 10 години майка му Лена разчита на дарители, за да му осигури нужната течна храна - Фризобин - по 90 шишета на месец: "Тази храна е за нас като един вид лекарство, защото той се поддържа жив с нея. С отстъпките 516 лева е специалната храна и спринцовките, които са за обслужване на стомата".
 
През годините Лена пише жалби до здравната каса, здравното министерство и до президента с молба, заболяването на Веско да бъде включено в списъка, за който здравната каса заплаща лекарства и диетични храни. Отговорите са едни и същи - предложението й ще бъде внимателно обсъдено при включването на нови заболявания във въпросния списък.
 
Към момента резултат няма, а майката пита: "Колко точно човека в България се хранят по този начин и дали държавата не може да си позволи да плати на тези хора тази храна? Защото в стомата не можеш да сложиш филия с масло, кюфте, кроасан и т.н. Просто това е начинът за хранене. Във всички други държави тази храна се предлага безплатно".
 
И докато Лена може да разчита на дарители за храната на Веско, семейство на момиче със същото заболяване купува нужната храна със собствени средства.