/ ThinkStock/Getty Images
Майка, емигрирала в Холандия: Здравната емиграция тече с изключителен интензитет
100402
Майка, емигрирала в Холандия: Здравната емиграция тече с изключителен интензитет
  • Майка, емигрирала в Холандия: Здравната емиграция тече с изключителен интензитет
Нито една институция в България не знае колко души имат нужда от така наречената ентерална или течна храна, а хората са принудени да правят дарителски кампании за децата и близките си, тъй като здравната каса не я заплаща. Това разказа пред Дарик Красимира Обретенова - майката на дете с множество увреждания, която миналото лято емигрира в Холандия, за да осигури адекватна грижа за дъщеря си Пасионария.
 
В момента здравната осигуровка на Красимира покрива течната храна на детето й, а майки на деца с увреждания у нас всеки месец търсят дарители, за да осигурят нужната специална храна.

Майки на деца с увреждания разчитат на дарители, за да им осигурят храна
 
Във връзка с историята на 20-годишния Веско, за когото Дарик разказа вчера, от здравната каса информираха, че не заплащат въпросната храна, тъй като заболяването не е включено в списъка с редките болести, чието лечение институцията покрива. Веско е със Синдром на Волф Хиршхорн и за да се поеме разходът за храната му, е необходимо лекуващите лекари да изпратят писмо до касата с призив да се задвижи процедурата по заплащането на домашното лечение на болестта.
 
Подобно писмо е било изпратено през 2010 година, но не е актуално, тъй като списъкът с редките болести вече не се изготвя от здравното министерство, а от здравната каса.

Майката, разплакала Борисов, все пак емигрира в Холандия
 
От своя страна Красимира Обретенова определи липсата на заплащане от здравната каса като геноцид: "Нали разбирате три, четири, пет, десет години непрекъснато да имаш отворена сметка за събиране на средства, за да си храниш детето.... То не е кампания, то е поминък, без който детето ти ще умре. Има хора, които взимат заеми - пълнолетни, възрастни или млади хора, при които дарителските кампании не вървят просто защото хората са по-съпричастни към децата. Здравната емиграция в момента тече с изключителен интензитет. Непрекъснато някой ме пита как да емигрира тук, дай ми познат за Белгия, Испания, Германия, а в България си играем на шикалки".