Лютви Местан пита кой е Б.Б. от тефтерчето на Златанов
Лютви Местан пита кой е Б.Б. от тефтерчето на Златанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Най-важният въпрос, свързан с тефтерчето, е не кои са изпълнителите, а кои са политическите поръчители на технология на злото, наречено управление на ГЕРБ. Това е тефтерчето на технологията на злото като механизъм на упражняване на властта от ГЕРБ през близо четирите им години управление. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

Първа точка в дневния ред на депутатите беше обсъждане освобождаването на Филип Златанов като член и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

„И.Ф. си отиде, ще освободим и Ф.З. Аз обаче искам да попитам председателят на комисията кой се крие зад инициалите Ц.Ц. и Б.Б., защото от съдържанието на това тефтерче става ясно, че те са поръчителите на онова, което Филип Златанов се явява просто изпълнител”, каза Местан от трибината. „Трябва да спрем да гадаем дали Ц.Ц. е Цецка Цачева или дори Цецко Цачев. Има нещо по-сложно - авторът на абревиатурите, те са писани от неговата ръка и той трябва да ги разчлени. Затова аз питам г-н Златанов какво означават тези абревиатури, които още не са разкрити. Аз питам кой е Б.Б. от тефтерчето? Нали е много актуален този въпрос - „Кой?”, продължи Местан.

Според лидера на ДПС това е тефтерчето на задкулисието. Това тефтерче разкрива управлението на България през управлението на ГЕРБ. Никаква независимост няма в органа, управляван от Златанов. Решенията са вземани не в комисията, а извън нея - комисията е трябвало да санкционира само политически непослушните.

„Не ви стигна времето да подчините съдебната власт. Там успяхте частично и слава богу, че там не успяхте, защото това вече щеше да бъде краят не само на европейска България, а края на демократична институционална България”, заяви още Лютви Местан.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова съобщи, че Филип Златанов е заявил, че поради отсъствие от столицата не може да организира присъствието си в Народното събрание.