Националното сдружение на българските лозари, както и десетки представители на сектора от цялата страна се събраха пред Министерството на земеделието, носейки табели с призиви за оставката на Явор Гечев, служебният земеделски министър.

БГНЕС

Протестиращите изсипаха изсъхнало грозде пред земеделското министерство.

БГНЕС


Явор Гечев и заместник-министрите слязоха пред Министерството за среща с протестиращите.

“Моето министерство се е заело лозарите да получат допълнителна субсидия, но не знам защо кой казва, че тя няма да се доплати. С тази бюджетна рамка по програмата за развитие на селските райони са заделени 18 лв., а по украинската помощ лозарите ще получат 32 лв. тоест 50 лв. допълнителни средства и те ще бъдат изплатени”, заяви Явор Гечев обръщайки се към лозарите.

“Чакам изявление от браншовата организация кога ще завършим стратегията по винарство и лозарство, където ще се уточни какво трябва да правим, за да сме търговски устойчиви и да се запази секторът. Когато организацията каже, че ще говори с контактната група, ние ще започнем разговори. Нека седнем, така че да разработим стратегия, такава каквато вие искате”, заяви още Гечев.

“Министерството ще инициира и цялостен държавен стандарт за технологични карти, които определят разходите на един сектор. Тези карти ще са качени на страницата на министерството и така ще видите нивата на разходите и приходите съответно ще могат да бъдат изчислени, така че това, което правим е в посока на вашите искания. Може би трябва да помислим как да се делегират права на браншовите организации, защото вратата на министерството е отворена към това делегиране”, обяви още Гечев.

БГНЕС

Целта на протеста е настояване към управляващите, в лицето на Министерството на земеделието и Народното събрание, да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди, пишат от сдружението на лозарите.

БГНЕС

Те посочват като причини за недоволството си: липсата на прозрачност и систематичност в работата на земеделското министерство, катастрофално законодателство, липсата на защита от страна на държавата на родното грозде и др.

БГНЕС

Лозарите припомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството.

БГНЕС

БГНЕС