/ iStock/Getty Images
Професионалният празник на локомотивните машинисти се отбелязва днес, съобщи пресцентърът на БДЖ. От там припомнят, че от 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на септември.

Сега в двете дружества на "Холдинг БДЖ" ЕАД ("БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ - Товарни превози" ЕООД) работят 1 465 локомотивни машинисти, помощник-машинисти, локомотивни инструктори и депомайстори, по-голяма част от които са възпитаници на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" или на неговия предшественик - Полувисшия железопътен институт, както и на Центъра за професионално обучение към БДЖ, информират от БДЖ.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към "БДЖ - Пътнически превози" ЕOOД. Тази година ЦПО откри за първи път курс за професионално обучение, чрез който директно се придобива квалификация за локомотивен машинист, се посочва в съобщението.

През годината до момента за машинисти и помощник-машинисти се обучават общо 95 курсисти, като до края на 2020 г. се очаква да бъдат проведени още няколко курса, съобщиха от БДЖ.