Лекарите излизат на символичен протест на празника си - 7 април
Лекарите излизат на символичен протест на празника си - 7 април / снимка: sxc.hu
Лекарите потвърдиха: На 7 април излизат на символичен протест
79034
Лекарите потвърдиха: На 7 април излизат на символичен протест
  • Лекарите потвърдиха: На 7 април излизат на символичен протест

Лекари от отделни болници в страната ще протестират символично утре, навръх професионалния си празник. Това потвърдиха днес от организации, представляващи общинските и частните лечебни заведения. Те призоваха всички свои колеги да ги подкрепят, като изразят недоволството си срещу новата методика за финансиране на болниците, която от една страна намалява средствата за тях спрямо миналогодишните, а от друга - ги фиксира. Медиците, които ще протестират, са категорични, че подобни правила за финансиране ще доведат до фалити на отделни лечебни заведения. Те са единодушни, че методиката е обърнала принципа "парите следват пациента" в принципа "пациентът следва парите."

Според недоволните лекари към момента има болници в страната, които са орязани с над 20% спрямо средствата, които са получили по същото време миналата година. Директорите на болници, които ще протестират, са категорични, че проблемите следват всички техни колеги, но някои от тях се притеснявали да ги изтъкнат. Бюджетите вече били толкова ограничени, че се стигало дотам болници да си прехвърлят пациенти, коментира д-р Бойко Миразчийски, директор на многопрофилната болница в Бургас.

„Това са хора от университетските болници. Там наложените лимити, които са, на тях им е ясно, че ще стигнат за техните пациенти до 15-то число. Аз ръководя една болница в Бургас и при мен дойдоха вече такива екипи, които да попитат дали има достатъчно лимити и дали могат да водят пациенти от страната и да извършват тази оперативна дейност. За пациентите това нарушава техните права и за мен това е една дискриминация", каза д-р Миразчийски.

Независимо от ситуацията и събраното недоволство, директорите на болници, които ще протестират, са взели решение заведенията да не прекъсват работа. В протеста ще могат да се включат всички болници, които имат желание, добави д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан, която към момента получава с 10 на сто по-малко от миналата година.

„То ще е с лентички, символичен ще е протестът. Няма да е нещо ефективно на този етап. Поне така е замислено. Не целим да деструктираме системата, ние целим да предупредим и това са поредните стъпки. Вместо празнично настроение, ние ще покажем, че при тази ситуация ще трябва някъде да режем", каза д-р Тотев.

В столицата обаче университетските и общинските болници няма да протестират. Потърсихме за коментар директора на една от тях, първа МБАЛ, д-р Цветомир Димитров:

„Ами не, защото поеха ангажимента при изчислен бюджет да вземат мерки Здравната каса. Изчакваме. Няма да протестираме, защото казаха, че ще направят всичко възможно, за да се реши проблемът. Нека крайни мерки за краен вариант".

Лекарите, които ще се включат в недоволството днес зададоха въпроса къде е Българският лекарски съюз и защо той не протестира срещу новите правила, които връщали системата назад. В свое официално становище обаче от организацията посочиха, че към момента няма официална позиция от нито една болница в страната, в която да се сигнализира за проблеми, свързани с новата методика за финансиране. От съюза уточниха, че са готови да предприемат необходимото за решаване на проблемите, ако се констатират драстични ограничения в парите за болниците. Преди това обаче тези ограничения трябвало да бъдат доказани с цифри.

Новата методика за финансиране на болниците първоначално предвиждаше те да получат до 95% от средствата, с които са разполагали миналата година. В последния месец обаче стана ясно, че бюджетите на лечебните заведения ще бъдат намалени с още 7 на сто и те ще разполагат с не повече от 88% от миналогодишните си пари.