Лазар Груев поиска зони за сигурност около съдилищата
Лазар Груев поиска зони за сигурност около съдилищата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лазар Груев поиска зони за сигурност около съдилищата
60969
Лазар Груев поиска зони за сигурност около съдилищата
  • Лазар Груев поиска зони за сигурност около съдилищата

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев настоя да се спазват разпоредбите на закона и да се обособи зона за сигурност около съдебните сгради.

Думите на Груев бяха по повод покушението срещу Златомир Иванов-Баретата, който беше прострелян на входа на Съдебната палата във вторник.

Постановлението за осигуряване на периметър около съдилищата е от 1998 година, но по думите на Груев то не се изпълнява.

"Без съмнение се касае за изключително нагъл акт на покушение. Покушение не само срещу конкретния човек, покушение срещу всеки един от нас, българските граждани", добави Лазар Груев.

Той добави, че вчера е имал разговори с настоящия главен прокурор да се спазват изискванията на закона за съдебната власт. "Законът предопределя на Министерството на правосъдието охраната на съдебните сгради и съдебната власт, на Министерството на вътрешните работи, което отговаря за общия ред в държавата, и да се обособят онези предвидени в постановления на Министерския съвет зони за сигурност около съдебните сгради и освен това тези зони да бъдат маркирани - контролиран достъп до тези сгради. Виждате, че в останалите сгради такава зона за сигурност е обособена. Виждате ли таксита пред сградата на Министерски съвет, на парламента. Виждате ли такъв свободен достъп до тези сгради?!", каза още председателят на Върховния касационен съд.