Критично остава положението в Хасковско
Критично остава положението в Хасковско / снимка: Министерство на отбраната
комисар Никола Николов
49870
комисар Никола Николов
  • комисар Никола Николов

В района на село Бисер, което беше наводнено заради скъсаната стена на язовир "Иваново", продължават спасителните действия. Това съобщи в "Дарик кафе" директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Никола Николов.

Около 70 военни и служители на МВР с 12 специализирани автомобила продължиха с отводняването и претърсването на къщите през нощта. Продължава снабдяването на хората от селото с храна и вода, очаква се с тях да се срещнат и психолози, каза още комисар Николов. Той уточни, че е потвърдена смъртта на 8 жители на село Бисер, двама души се издирват. Правителството обяви 8 февруари 2012 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на българите при наводнението на село Бисер. В сряда националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева са в района на бедствието в харманлийското село, за да се запознаят на място с обстановката.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева донесе със себе си одеяла и неща от първа необходимост за пострадалите от бедствието в село Бисер. В момента трябва да сме мобилизирани, тъй като предстоят две тежки седмици. Сега е лошо, но по-лошото предстои, заяви Кристалина Георгиева. По отношение на бедствията трябва да вземем пример от японците, които успяха да се мобилизират и да излязат от катастрофата по-силни, каза още тя.

Еврокомисарят не се ангажира с какво могат да бъдат подпомогнати хората в Бисер на този етап, тъй като тепърва предстои оценяване на щетите. От сели Бисер Кристалина Георгиева ще отпътува за Любимец.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение от държавната субсидия на партия ГЕРБ 1 млн. лeва да се преведат за пострадалите райони. Това съобщи премирът Бойко Борисов в предаването „Челюсти" по Дарик.

Земеделският министър Мирослав Найденов увери в ефира на Дарик, че има достатъчно храна в село Бисер, осигурена е медицинска помощ. Осигурена е и охрана на домовете на хората, каза още Найденов. Той ще остане по разпореждане на премиера Бойко Борисов в селото до второ нареждане.

В Свиленград ситуацията също е критична, каза още комисар Никола Николов. Нивото на река Марица не се е покачило. С 5-6 см се е вдигнало обаче нивото на водата в наводнения квартал "Гебран" и това е наложило евакуацията на 90 души.  Те са настанени по хотели в града и в Дневния център за хора с увреждания, а болните - в Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград. Няма жертви или изчезнали хора. Почти целият квартал "Гебран" е залят от водите на река Марица. Наводнени са и къщи на крайбрежните градски улици "Граничар" и "Крайречна".

Част от Харманли също е наводнен и някои от жителите на града са без ток.

Остава в сила обявеното бедствено положение в областите Хасково и Кърджали, както и в община Гълъбово.

Язовир "Ивайловград" продължава да прелива с водно количество 123 куб. м. в секунда. Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир "Студен кладенец". Прелива язовир "Книжовник" в района на Стамболово, област Хасково.

Язовир "Тракиец" в същата област се изпуска контролирано през напоителните канали. Продължава покачването на нивото на река Марица. Скъсани са диги по поречието на р. Харманлийска в района на селата Стойково, Родопи и Динево. Евакуирани са двама души от селата Родопи и Брягово. Пострадалите са изведени от водата, оказана им е помощ.

Продължава да е критично състоянието на реките Росица при Севлиево, Върбица при Джебел, Арда при Вехтино, Сазлийка при Гълъбово, а тревожно и с риск от преливане е състоянието на реките Харманлийска, Марица при Харманли и Свиленград. Възможни са разливи в долните течения на реките.

По информация от "Напоителни системи" - Хасково, скъсани диги има на река Харманлийска, корекцията на реката между селата Стойково и Любеново; на река Бисерска при землището на с. Бисер; на река Харманлийска в Харманли при вливането й в р. Марица; на р. Марица в Свиленград.

По данни от Министерство на околната среда и водите, предоставена в 05:00, преливат яз. Боровица с 0,060 куб.м/ сек.; яз. Камчия с 13 куб.м/ сек.; яз. Ясна поляна с 1,3 куб.м/ сек.; яз. Йовковци с 8,670 куб.м/сек (преливна височина - 12-13 см).

Близо 5 тона храни, хранителни продукти и вода са доставени до момента в бедстващите райони в Южна България, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните, които организират дарителска кампания по набирането на хранителни и питейни продукти.

В координация с централното управление на агенцията Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково приема и координира разпределянето на продукти, дарени от търговци и производители на храни.

Българска агенция по безопасност на храните и регионалните й дирекции продължават да приемат храни, хранителни продукти и вода от български производители и търговци, които ще бъдат разпределени и в други бедстващи райони.

Българският Червен кръст /БЧК/, съвместно с трите мобилни оператора са активирали кратък номер 1255 за дарения чрез SMS за пострадалите от наводненията. Това съобщиха от пресслужбата на БЧК. Стойността на всяко дарение е 1.20 лв. с ДДС.

Средства се набират и по банкова сметка: Български Червен кръст Уникредит Булбанк АДBG64UNCR76301078660913UNCRBGSF

Може да се направи и онлайн дарение на Интернет страницата на организацията - www.redcross.bg.