Костов подкрепя тезата, че и полицията стои зад убийството на Мирослава
Костов подкрепя тезата, че и полицията стои зад убийството на Мирослава / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Излъчване на комисия от ГЕРБ, за да контролира изпълнителната власт на ГЕРБ, е много нелепо нещо, заяви пред Нова телевизия лидерът на ДСБ и съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Това, което породи недоверие, е, че те създават временна анкетна комисия, която да няма право да разследва, посочи той и допълни: „Това е бутафория, сигурно се прави, за да прикрият нещата”.

Костов коментира и разследването около убийството на 17-годишната Мирослава от Перник. По думите в публичното пространство продължава да „висят много въпроси, на които трябва да бъдат дадени отговори”. „Защо, след като е бил задържан Стойчо Стоев, не му е било отнето оръжието? На какво основание той е имал оръжие? Защо не се работи по версията, че е замесена полицията? Как е възможно да се приеме версия, че се отвлича човек, а пък се рекетира друг, който не е свързан с него кръвно? Иван Костов изброи множеството въпроси, на които създадената анкетна комисия трябва да даде отговор. Може да се получи така, че цял куп нарушения елиминират причината - защо е било убита Мирослава. Тези неща не могат да висят дълго време в общественото пространство, защото това рефлектира върху МВР”.

„Има журналисти, които твърдят, че Стоев е влязъл на огледа без белезници”, посочи още Костов. „Ще поискам да бъдат дадени отговори и на такива въпроси. И ако комисията не е бутафорна, тя ще отговори. Друг важен въпрос е за какво се е разприказвал Стоев, какво е казал точно, защо се е разприказвал веднага. Друго - как са решили да отвлекат момичето, те нямат никаква подготовка”, допълни той част от въпросите си.

„Аз имам подозрението, което има и този журналист, че по някакъв начин е вярна тезата, че полицията стои зад убийството на Мирослава. Аз ще попитам и това - колко пъти в България е убит час и половина след отвличане човек и колко пъти в България и в ЕС е отвлечен човек и се е искало откуп от човек, който няма кръвна връзка с жертвата, продължи с въпросите лидерът на ДСБ. Ще се окаже, че нито един път не е така”, каза лидерът на ДСБ.

За твърденията на министър Цветанов, че Иван Костов трябва да наблюдава делото „Октопод”, защото един от основните свидетели е сезирал лично Костов с жалба за това, което му е причинено на него и семейството му и Костов не го е защитил, синият лидер заяви, че това е нагла клевета. Той изрази дълбоко разочарование от вътрешния министър Цветанов и заяви, че знае, че вече трети свидетел твърди, че е имало връзка между президента Георги Първанов и Алексей Петров. „Знам и друго, че в Комисията по контрол на ДАНС бяха разпитани всички, свързани с издигането на Алексей Петров в ДАНС. Ако един човек, срещу когото има такива тежки обвинения, е бил назначен в ДАНС, това означава пускане на вълка в кошарата”, каза Иван Костов.