Комисия ще ревизира възстановителните дейности в Перник след труса от 22 май
Комисия ще ревизира възстановителните дейности в Перник след труса от 22 май / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ревизия ще бъде направена на възстановителните дейности в Перник след земетресението от 22 май заради появили се съмнения за надписани строително-монтажни работи, заявиха съветници от групата на ГЕРБ на заседание на Общинския съвет в Перник.

Комисия от 9 души ще трябва да излезе с доклад до 15 дни.

На председателя на ОбС съветниците възложиха да сезира прокуратурата за извършените неотложни аварийно-възстановителни работи и разплатените суми по тях, възложени с две кметски заповеди.

Сред взетите на сесията решения е и да се предложи на Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши цялостна ревизия на всички възложени до момента спешни неотложни възстановителни работи след земетресението, на издадените по този повод фактури и разплатените суми по тях.

В залата бе гласувано ОбС да направи предложение до Междуведомствената комисия да ускори разглеждането на молбите на гражданите за отпускане на възстановителни помощи, а кметът Росица Янакиева и ръководството на ОбС бяха упълномощени да преговарят с Министерския съвет за безвъзмездното прехвърляне на собствеността на недостроен блок на община Перник като алтернатива за едно по-дългосрочно настаняване на останалите без покрив перничани.

Сесията започна с едноминутно мълчание за загиналите при атентата на летище Сарафово в Бургас и обръщение от перничани към народа на Израел.