Комисия от Палестина разследва смъртта на Омар Зайед
Комисия от Палестина разследва смъртта на Омар Зайед / netinfo

В София пристигна комисия, натоварена от палестинския президент Махмуд Аббас да проучи обстоятелствата, свързани със смъртта на Омар Зайед.

Комисията се ръководи от Тайсир Фарахат - зам.-министър на външните работи на Палестина.

Мъж, издирван от Израел, е открит мъртъв в посолството на Палестина в София

Издирваният от Израел 51-годишен палестинец Омар Зайед беше намерен мъртъв в посолството на Палестина в София на 26 февруари. Предполага се, че Зайед е бил блъснат от третия етаж на сградата на посолството. По информация на Дарик, по тялото на мъжа са установени и следи от удари.

51-годишният палестинец се издирваше от израелските съдебни власти за доизтърпяване на остатъка от наложеното му наказание „доживотен затвор" по присъда на Окръжен съд-Йерусалим от 1986 г. Престъплението, за което палестинецът е бил осъден, е убийство.

Кой е Омар Зайед?

Омар Зайед е осъден на доживотен затвор за това, че през 1986 г., в съучастие с други две лица, умишлено причинили смъртта на Елияху Амеди. От 1986 до 1990 г. той е лежал в затвора, но успява да избяга. В България е бил от 1990 г., като през 2012 г. официално получава разрешение за пребиваване в страната.

През декемрви 2015 г. израелските власти са подали документи с молба за екстрадиция на палестинеца за излежаване на присъдата му. След официално разрешение от страна на родните власти 51-годишният Омар Зайед е бил обявен за общодържавно издирване.

От декември м.г. до деня, в който мъжът бе открит мъртъв, той се е укривал в сградата на дипломатическото представителство на Палестина в София.

Групировка обвини Израел в убийството на мъжа в палестинското посолство в София

Палестинският посланик заподозря, че зад убийството на Зайед стоят израелските служби.