Кой е Омар Зайед?
Кой е Омар Зайед? / netinfo

За сложния съдебен казус на палестинеца Омар Зайед се разбра още в края на миналата година. Тогава арабската общност у нас сигнализира за това, че до българските власти е изпратено искане от Израел за екстрадицията на палестинеца. От 1990 г. той живее в България, където се жени и отглежда децата си.

Мъж, издирван от Израел, е открит мъртъв в посолството на Палестина в София

До декември месец 2015 г. Омар Зайед живее спокойно със семейството си в столичния кв. "Банишора". Мъжът има два магазина за арабски хранителни стоки на Женския пазар в столицата, където всички го познават.

Според познатите на Омар Зайед той избягвал да говори за проблемите си от миналото. В далечната и размирна 1986 г., когато е член на Народния фронт за освобождение на Палестина, заедно с брат си е арестуван и осъден на доживотен затвор за убийство на израелски гражданин. Присъдата е издадена от Окръжен съд-Йерусалим. От 1986 до 1990 г. той е лежал в затвора като по време на кратко хоспитализиране успява да избяга.

В България е от 1990 г. като едва през 2012 г. получава официално разрешение за пребиваване в страната. Съпругата му Рания има български документи за самоличност, а децата му са родени и израснали в страната ни.

Съдът е трябвало да реши за екстрадирането на Зайед

Проблемите на семейството започват през декември м.г., когато Израелските власти подават молба към българското министерство на правосъдието за екстрадиция на палестинеца с цел излежаване на присъдата му, постановена преди 30 години. Страната ни дава това разрешение и в края на 2015-а полицията започва да го издирва.

Според приятелите му Омар не е имал никакъв избор освен да се укрива в палестинското посолство. Те са категорични, че зад убийството му стои Израелското външно разузнаване Мосад.

Познати и приятели на починалия Омар Зайед са категорични, че до момента нееднократно са привличали общественото внимание към проблемите на сънародника си с надеждата те да се разрешат преди да се стигне до посегателство срещу него.