Крум Зарков
Крум Зарков / Георги Димитров
Министерският съвет за втори път одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Това съобщи на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков

„Ще се създаде орган, който да преследва корупцията. Да я преследва в наказателноправен смисъл, като я разследва. Ще разследва висшите етажи на властта и само тях. Ще ги разследва за корупционни престъпления и само за тях. Ще се съсредоточи там, където наистина боли“, коментира той след правителственото решение. 

Министър Зарков обясни, че комисията ще бъде съставена от петима членове, които ще се избират от парламента, от президента и от върховните съдилища.

„Тази комисия няма да има постоянен председател, а всеки един от петимата ще бъде председател за една година в общия им петгодишен мандат. Идеята е всеки един от тях да знае, че друг, избран от друг орган, ще погледне същите преписки само след няколко месеца. Под тяхно ръководство ще работят разследващи инспектори. Много от тях ще дойдат от специално звено в сегадействащата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)“, разясни той. 

Крум Зарков припомни, че този законопроект беше внесен в предходния парламент, но стигна единствено до първо четене в пленарната зала, без да бъде извървявана законодателната процедура докрай. Той изрази надежда следващото Народно събрание да го приеме окончателно. 

Вече нямаме време за губене. Нямаме нужда да ни се казва от чужбина какви са собствените ни проблеми“, посочи Зарков. 
Иван Лазаров/БТА