"Военноморските сили взимат всички мерки за следене на ситуацията в Черно море", това каза на брифинг пред медиите командирът на ВМС Кирил Михайлов относно плаващите в Черно море мини
Командирът на ВМС Кирил Михайлов  даде разяснения относно опасността от морски мини, отнесени от буря от Одеса. По-рано стана ясно, че са предупредени екипажите на всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно. 

„Морска администрация”: Към момента няма опасност мини да достигнат крайбрежието ни

„Беше усилена системата за наблюдение и бяха взети мерки да може при евентуално откриване или съмнение за плаващи обекти да се реагира. Имахме такъв случай мналата седмица. Беше забелязан предмент на 14 мили от нос Галата. Изпратихме кораб с водолазен екип. Оказа се откъснал се буй, а не мина. Военноморските сили взимат всички мерки за следене на ситуацията в Черно море", каза на брифинг пред медиите командирът на ВМС Кирил Михайлов.

Той разясни, че една от мините е котвена, с размери - 20 кг. и 53 см. 

"В периода от 15 до 21 март вълнението на морето е около 2-3 бала. На 18 март е било и до 3-4 бала. Такова състояние на вълнението на морето е много малко вероятно да предизвика скъсване на минреповете на мините, така че те масово да започнат да плават в морето", каза още той.

"Най-малките разстояния, на които теченията биха носили една такава мина, са от около 1 морска миля Източно от Калиакра и 1 морска миля Източно от Резово. Пред Варна и Бургас разстоянията са от около 20-30 мили. Затова искам да разсея страховете, че мините ще се търкалят по плажа и туристите ще ги ритат", каза още командирът на ВМС. 

"Този тип мини не е препоръчително да се обезвреждат. Те трябва да се взривяват на място. Имаме готовност за такъв тип мини да изпратим наши екипи, които да ги подриват", поясни командир Михайлов.

Той разясни още, че противодесантните мини, от речния тип: "се закотвят на дълбочина до 2,5 м. А другите мини могат да бъдат закотвени до дълбочина 50 м".