Колко корумпирани по високите етажи на властта успя да хване новото спецзвено
Колко корумпирани по високите етажи на властта успя да хване новото спецзвено / снимка: БГНЕС, архив

Срещу 12 магистрати и четирима висши чиновници са повдигнати обвинения за корупция след проверки и досъдебни производства на спецзвеното на прокуратурата за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Това бе съобщено от правителствената информационна служба след заседанието на съвета по антикорупция, водено от вицепремиера Меглена Кунева.

Звеното, подчинено на главния прокурор Сотир Цацаров, бе създадено преди половин година и в него свои представители имат и ДАНС, и МВР, пише „24 часа". То бе направено като спешна алтернатива на исканото от Кунева национално бюро срещу корупцията.

Най-голям е броят на обвинените в корупция съдии, съобщиха от екипа на вицепремиерката. Те са 8, докато обвинените в корупция прокурори са трима. Има само един следовател.

Обвинени в корупция са 11 висши чиновници по 10 досъдебни производства, а срещу четирима чиновници вече са готови и внесени обвинителни актове.

Доста по-активно работи звеното по проверки срещу магистрати, отколкото срещу чиновници, става ясно от публикуваната статистика. Срещу магистратите са възложени 161 проверки по жалби и сигнали за престъпления, от които са приключени 88, съобщи правителствената информационна служба. Проверките за престъпления срещу чиновници обаче са едва 22.

Според отчета на прокуратурата тези резултати показвали, че спецзвеното работи много добре.