/ iStock/Getty Images
Второто класиране за прием на деца в детските градини, самостоятелните детски ясли и подготвителните групи в училищата в София се проведе днес, съобщиха от пресцентъра на Столичната община (СО).

На второ класиране са приети 1146 деца.

Местата, които остават свободни за трето класиране, са 2881.

От 30 май започва записването на приетите деца, като срокът е до 17:00 ч. на 3 юни.   

За второто класиране бяха обявени 4027 свободни места, като за тях са кандидатствали 14 508. От СО съобщиха, че новите кандидатури, направени между първо и второ класиране са над 1600. От Столичната община информират, че 1649 деца от кандидатствалите посещават и към момента детска градина, но желаят да бъдат преместени в друго детско заведение. 

Всички некласирани деца на пет и шест години ще бъдат обхванати предвид задължителния характер на предучилищното образование. Родителите на неприетите деца имат възможност да направят нова подредба на желанията си в зависимост от останалите свободни места след първо и второ класиране. Следващото класиране ще е на 3 юни 2022 г.

В момента се изграждат 20 нови сгради на детски градини и ясли в различни райони на столицата, добавят от СО. До края на година се очаква да приключи строителството на 14 от тях, като ще бъдат разкрити допълнително още над 1100 места за деца в градински групи.
БТА