Който иска да възстанови здравните си права, ще плаща вноски за пет години назад
Който иска да възстанови здравните си права, ще плаща вноски за пет години назад / снимка: БГНЕС

От началото на следващата година всички здравнонеосигурени, които искат да възстановят здравните си права, ще трябва да покрият здравните си вноски за пет години назад. Това решиха депутатите тази вечер, по време на извънредно заседание, на което се разглеждат на второ четене законовите промени, предлагани от правителството. Към момента за възстановяване на здравноосигурителни права трябва да се покрият всички неплатени здравни вноски за три години назад. Въпреки че опозицията поиска този срок да остане същият, промените бяха приети и считано от догодина, той се увеличава на пет години.

Редица спорове породи въпросът откога трябва да плащаме здравни осигуровки ако сме неосигурени.

От БСП бяха категорични, че давността трябва да остане три години. Депутатът Емил Райнов е убеден, че ако тя се увеличи на пет, това ще репресира най-бедните и безработните:

„Ние продължаваме да настояваме давността да бъде три години с ясното съзнание, че тези български граждани, които са могли да платят вноските, са ги платили. Има български граждани, които са останали без работа, които не са имали възможността да покрият тези вноски. Нека за пореден път не използваме този инструмент да репресираме най-бедните и безработните", каза Райнов.

Червеният депутат Мая Манолова пък поиска ако българите ще плащат дължими вноски за пет години назад, то държавата да върне на здравната каса 1,4 млрд. лв., които одържави с решение финансовия министър в кабинета „Борисов 1" Симеон Дянков.

С приемането на въпросните промени всеки, който не е плащал за здраве и поиска да възстанови здравноосигурителните си права, ще трябва да плати по 1008 лева, изчисли Хасан Адемов от ДПС.

„В България има над 350 000 безработни, от които трайно са 156 000, т.е. това са хора, които не разполагат с възможността за 60 месеца да платят 1008 лева без лихвите, за да могат да влязат отново в осигурителната система", допълни Адемов.

Здравният министър д-р Петър Москов поиска неосигурените да могат да възстановяват правата си след като платят всичко за последните 15 години. Това предложение обаче бе отхвърлено още на заседание на парламентарната здравна комисия. Тогава бе предложено годините да станат пет, а един от депутатите, които подкрепят това, е Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

„Ние нямаме право да продължаваме да стимулираме некоректните платци в солидарния модел", каза от своя страна Байрактаров.

Приложението беше прието и срокът за възстановяване на здравни права вече ще стане 60 месеца или пет години.

Междувременно депутатите приеха предложение, според което се възстановяват отново арбитражните комисии, които да разрешават определени спорове в сектора. Комисиите ще се състоят от представители на Районните здравни каси, на съсловните организации на лекарите и на зъболекарите, на организациите на магистър-фармацевтите, както и на медицинските сестри и акушерките. В арбитражните комисии ще присъства и един представител на регионалните здравни инспекции.

Малко повече от десет часа продължи днес извънредното заседание в парламента, по време на което след задълбочени спорове и математически изчисления, в крайна сметка депутатите приеха здравната реформа на ресорния министър Петър Москов.