Промени в движението улесняват трафика около празниците
Километрично задръстване има към момента от първия километър на автомагистрала "Хемус", на изхода на София, в посока Варна. Движението се осъществява с около 20 км/ч, стотици автомобили се придвижват в двете ленти на пътя.

Задръстването се е образувало заради катастрофа между два автомобила на 10-я километър от магистралата. Автомобилите са преместени в аварийната лента, но на мястото все още няма полиция. Движението се нормализира след 12-я километър.

Километрична опашка на ГКПП Капитан Андреево

По-рано Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщи за временни промени в движенито, с които да се облекчи трафикът за празниците. Временно движението по магистрала "Хемус" през тунел Витиня в посока Варна е в две ленти, а в посока София е в една лента. Товарните автомобили над 12 т временно се спират при изхода на София в посока Варна.

БГНЕС

Тапа от автомобили се образува днес по обед и на главен път Е-79, на изхода на Благоевград в посока Симитли, Банско и ГКПП Кулата. Трафикът се забавя на изхода на града при кв. Струмско, защото там движението от еднопосочно с две ленти, преминава в двупосочно с една.

Километрична колона и задръстване има на граничния пункт с Турция Капитан Андреево, информират чакащи. Хиляди българи, тръгнали за пазар в Одрин днес, чакат с часове, за да минат границата.

Причината за забавянето е срив в митническата система на турските власти, започнал още в 8.00 ч. тази сутрин. Българските гранични власти са в непрекъснат контакт с колегите си от Турция. Към момента техническият проблем в системата е частично отстранен. Вече е започнало пропускането на коли, но обработката на документите все още става по-бавно.

БГНЕС

Голямо задръстване се образувал в сутрешните часове на влизане в Костинброд в посока Петрохан. Колоната от автомобили беше и в двете ленти на платното, а задръстването продължаваше с километри.

Голямото пътуване за празниците започва (ВИДЕО)

Временната организация е за подобряване на пропускливостта и облекчаване на интензивния трафик.

БГНЕС

От Главна дирекция "Национална полиция" са предприети мерки за разполагане на допълнителни полицейски екипи по най-натоварените трасета и изходите на големите градове, които следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности и при необходимост регулират трафика.

Затруднен трафик заради ремонти по магистралите

Служителите на Пътна полиция приоритетно осъществяват контрол над водачите с рисково поведение, следят за неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство, шофиране без необходимата дистанция или създават опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

БГНЕС

Към 13.00 ч. днес трафикът по граничните пунктове е интензивен. Най-сериозно е положението към границата ни с Турция, където се срина информационната митническа система на турските власти.
 
На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на изход за леки и товарни автомобили. На българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
 
На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на изход за леки и товарни автомобили. На българо-турската граница трафикът е интензивен на изход за леки и товарни автомобили.
 
На българо-румънската трафикът е интензивен на вход за леки и товарни автомобили.

Ситуацията с трафика на ГКПП „Капъкуле” към входа за Турция се усложнява поради срив на компютърната информационна система на турските митници. Образували са се опашки от изчакващи автомобили и автобуси, като са напълно блокирани на вход към Турция, както турският, така и българският пункт, съобщават от българското МВнР.