/ БГНЕС
"Народният събор в пловдивския парк „Лаута“ е нагледен урок по родолюбие и преданост към нашите традиции и обичаи", отбеляза при откриването на фолклорния фестивал председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
 
"Днес Пловдив е сцена на дарования от цяла България, пъстра черга от гласове, мелодии, стъпки и шевици, въртележка от звуци и движения, звън на родопски чанове, кукерски маски, обреди, наричания, занаяти", заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че тази палитра от багри и ритми не може да остави никого равнодушен, защото тя е в кръвта ни, защото тя ни сплотява и ни държи.
 
Председателят на Народното събрание отбеляза, че нашият фолклор, събиран през вековете и предаван от поколение на поколение, е съхранил народа ни в най-смутните исторически времена.

"От този бистър кладенец народът ни е черпил сила, вяра и вдъхновение", посочи Цвета Караянчева и добави, че и днес той ни спасява от тъгата, от унинието, от колебанията дали сме достойни за предците си.
 
 

Голямо удоволствие беше за мен да открия петото издание на „Народен събор Пловдив“. Фолклорният фестивал се провежда в...

Публикувахте от Цвета Караянчева в Събота, 19 септември 2020 г.

Цвета Караянчева поздрави кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и организаторите на петия Народен събор в Пловдив и им благодари за усилията, които са вложили той да се проведе, въпреки пандемичната обстановка.
 
Фолклорният фестивал „Народен събор Пловдив“ е важна част от културния календар на общината. Всяка година повече от 30 000 души наблюдават богата му програма, която се представя на три сцени на открито в парк „Лаута”. 
БГНЕС