/ БГНЕС
България и САЩ имат изключително добре изградени силни връзки, трайни, приятелски и стратегически взаимоотношения. Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в началото на срещата с американски генерали, адмирали и цивилни участници в курса „Капстоун“, която се провежда в зала "Изток", предаде БГНЕС.

Чуждестранните гости бяха поздравени от председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, който подчерта, че в чл. 1 на Конституцията е записано, че България е република с парламентарно управление. На срещата присъства и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, зам.-председателят на парламента Емил Христов и народни представители.

Караянчева: България и Северна Македония вече са стратегически партньори в НАТО (СНИМКИ)

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева приветства гостите с добре дошли в българския парламент.
 

Цвета Караянчева среща
БГНЕС


"Българският парламент е на 141 години. Само преди два дена навършихме тази голяма годишнина. Надявам се тези няколко часа, които ще прекарате тук, наистина да са полезни и да опознаете повече България. Българският парламент е институцията, която подпомага политиките на правителството в областта на отбраната и създава така необходимите условия, за да може българската отбрана да се развива по възможно най-съвременния и най-полезен начин, да бъде предвидим партньор в НАТО. Случващото се около нас по света ни задължава да бъдем отговорни и да се надяваме и да работим така, че държавата ни да бъде икономически, политически стабилна, добре организирана, да има добра отбрана и добри съюзници", посочи приоритетите на страната ни Караянчева.
 

Цвета Караянчева среща
БГНЕС


В икономиката усилията са насочени в посока повишаване на икономическия ръст и благосъстоянието на българските граждани.

"Във външнополитически план България води една разумна външна политика", заяви тя и подчерта, че страната ни е предвидим и стабилен партньор.
 

Цвета Караянчева среща
БГНЕС


Председателят на парламента обърна внимание и на факта, че страната ни е член на ЕС и че се намираме на Балканския полуостров.

Караянчева: Зад комунизма стоят не просто садисти, а зловеща конспирация за всеобщо национално унижение (СНИМКИ)

"Ние сме външната граница на Европа и благодарение на нашата отбрана и сигурност се справяме много добре с опазването на външната граница на Европа. Разбира се, с подкрепата на "Фронтекс", които са наши партньори с помощта на страните от ЕС и тази помощ, която ни дават. В сигурността и във военната област провежданият стратегически преглед следва ясно да покаже какви са способностите на България и в какъв план оттук – нататък трябва да се развиваме във военно отношение. САЩ са изключително важен съюзник, член на НАТО. България и САЩ имат изключително добри изградени силни връзки, трайни взаимоотношения, приятелски и стратегически. Затова за мен днес е чест и удоволствие да ви посрещна в българския парламент, в който ген. Попов е председател на Комисията по отбрана. Мога спокойно да кажа, че в тази комисия работят изключителни професионалисти, хора от кариерата, които мислят както за настоящето, така и за бъдещето на българската отбрана и българските въоръжени сили", коментира Караянчева.
 

Цвета Караянчева среща
БГНЕС


Тя посочи, че в следващите години на генералите им предстои да взимат важни, сериозни и трудни решения.
БГНЕС