/ БГНЕС
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим пред параклиса и мемориалната стена до НДК.

Точно преди 75 години датата 1 февруари влиза в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди, отбеляза председателят на парламента пред събралите се граждани. Месеци преди това и месеци след това живота и свободата си, достойнството, имуществото си губят хиляди – учени, писатели, карикатуристи, журналисти, банкери, предприемачи, подчерта в словото си Цвета Караянчева.

Всяка година на тази дата сe събираме тук, за да се поклоним пред паметта им и всяка година си задаваме въпроса защо жестокостта на палачите придобива такъв невиждан размах, заяви още председателят на парламента.

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим
 

БГНЕС


Всяка година си задаваме въпроса „защо кръвожадната жестокост на палачите придобива такъв невиждан размах точно тук – в малка България, където не е имало нито масово комунистическо движение, нито масов фашизъм. Щом България, която не изпрати войски на Източния фронт и която спаси своите евреи. Защо точно тук Димитър Пешев трябваше да получи присъдата за антисемитизъм? Зад този разгул на омраза и безпардонна саморазправа стоят не просто безпросветни садисти, а зловеща конспирация за всеобщо национално унижение, за изтриване на паметта, за подмяна на историята, за окончателно прекършване на духа, за изпепеляване на ценностите. България е трябвало да бъде не просто наказана, не просто подчинена, не просто изплашена, България е трябвало да бъде смазана, заяви още Караянчева.

Борисов: Демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят

Тя отбеляза, че от гледна точка на историята 75 години са пренебрежително къс период, а раните, нанесени толкова скоро, продължават да кървят.

По думите й и днес има хора, които мислят, че Народният съд е бил необходим за времето си, затова е жизнено важно на тази дата – тук, винаги да се събират хора, да помнят и да не спират да разясняват.

На церемонията беше отслужен молебен в памет на жертвите на комунизма. След това бяха поднесени венци и цветя на мемориалната стена.
БГНЕС