Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев / БГНЕС
Около 800 хи. българи са преминали през вируса, ако не се подигравахме, нямаше да има толкова смъртни случаи, каза професорът
До 20 декември ще сме наясно дали ще бъде възможно поне да се събират 2-3 семейства за празниците. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Към момента около 800 хил. българи са преминали по някакъв начин през коронавируса, разкри още той.

Кантарджиев отчете, че към момента резултатите от седмицата са доста благоприятни. За 14 дни има 20-25% намаляване на случаите в София. Това е благодарение на мерките и хората, каза Кантарджиев.

По думите му 10 души в момента заразяват 7 до 9 души.

Той смята, че вече обществото се подготвя да бъде против ваксинирането. "Господин, който не е лекар, говори за странични ефекти на ваксините. Ако не си лекар, как ще говориш за епидемиология", попита Кантарджиев.

"Обществото само узря, но по трудния начин, когато вече знаеш за починали близки, колеги, познати. Можеше да има много по-малко смъртни случаи, ако септември не се подигравахме на докторите и носехме маски. Не знам защо хората бяха заблудени така. Познавам лекари, които пет пъти си смениха мнението от началото на пандемията", допълни той.

"ЕС хвърля огромен ресурс, държавата хвърля огромен ресурс, не виждате ли министърът колко пъти излиза, какви комисии се направиха, план се направи, купиха се на -70 градуса фризери. Създаде се един щаб, който трябва да осигури плановата ваксинация. Изведнъж излиза някой и казва: Да, ама тия ваксини са изследвани на млади хора, а не на възрастни, които трябва да се ваксинират. Явно колегата не е чел", коментира ще той. Проф. Кантарджиев успокои още, че има данни, че новите ваксини не вредят и на хората над 70-годишна възраст.


Борисов и Щабът провериха хладилниците за ваксините срещу COVID-19 (СНИМКИ/ВИДЕО)


Той оцени руската ваксина като много добра, тъй като Русия има традиции в областта на ваксинирането.

"Руската ваксина е много добра, защото Русия има много развита вирусология", категоричен беше проф. Кантарджиев. Той обаче призна, че няма как да си сложим, защото няма партньорство на Европа с Русия.

"Ваксината не е призната от европейската регулация, но ако по някакъв начин отидеш в Русия и си уредиш да си сложиш", обясни професорът единствения път да се сдобием с такава.

Кантарджиев обясни, че от двете готови руски ваксини, едната е на базата на аденовирус, като след 20 дни се поставя втората доза. "Много е хубава ваксината", каза още медикът. "Смятам, че руската е качествена и смятам, че ваксините в Русия, Англия, САЩ не ги правят идиоти. Не говорят като нашите, които нищо не са направили, не говорят срещу конкуренцията", намекна той по повод изказванията на вирусолога доц. Чорбанов от БАН.

"Но за да се фукаш и да кажеш хорските ваксини не са хубави, чакайте нашата, но я няма - поне хорските ваксини имена имат сега", разкритикува той митологията, че вече има българска ваксина. По думите му вече 10 години чакаме от същата лаборатория на БАН ваксина срещу грип.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести призна, че Щабът вчера е обсъдил огромните струпвания на купувачи в големите магазини, които останаха отворени.

"Има нарушаване на здравия разум.
Като се завират един в друг, особено в затворено пространство, е много опасно", коментира той стълпотворението в събота в големите хипермаркети и магазините от верига за детски играчки, където се извиха големи опашки.