/ ThinkStock/Getty Images
Редовното отказване на чужда помощ и масовото даване на най-ниските проценти за децата със Синдром на Даун от ТЕЛК комисиите ще ограничи достъпа на тези семейства до бъдещия закон за личната помощ. Това разказа пред Дарик Тони Маринова, председател на Асоциацията на родителите на деца със Синдром на Даун. По думите й, след въвеждането на диференцираното подпомагане за деца с увреждания от началото на 2017 година, децата с този синдром масово попадат в третата група инвалидност - между 50 и 70 процента, а комисиите редовно им отказват и правото на чужда помощ. Само през последния месец има два случая на деца, отпаднали от системата на ТЕЛК, защото са им дадени по 30 процента степен на увреждане.

Млад човек с увреждане: В парламентарните комисии трябва да работят и хора с нашите проблеми
 
Поради липсата на регистър на хората с увреждания, няма точна информация за броя на лицата със Синдром на Даун у нас, но е прието, че по 100 деца годишно се раждат с това заболяване. Често тези деца получават най-ниския процент на увреждане, който дава достъп до системата за подкрепа, а има и семейства, като това на 3-годишно дете от Пазарджик, при които първият ТЕЛК е 50 процента, а следващият - 30 процента, разказа Тони Маринова.
 
„Това автоматично означава, че тя отпада от социалната система, защото в България по процента ТЕЛК се водят всички социални услуги, т.е. ако нямаш достатъчен процент, съответно нямаш достъп до тези услуги“, каза Маринова.

От 2020 г. ще има две нови социални услуги за хората с увреждания и семействата им
 
От Асоциацията не рядко съветват родителите на деца с този синдром да се борят за установяване на умерена умствена изостаналост, като съпътстващо заболяване, защото сам по себе си Синдромът на Даун носи 30 процента при освидетелстване от ТЕЛК.
 
Редовно им се отказва и правото на чужда помощ, обясни още Тони Маринова:
 
„Дори дете, което добре да се развива, то за съжаление никога не е достатъчно самостоятелно. Единици са случаите в България, когато наистина тези хора могат да се справят сами. Те са зависими от своите близки и имат нужда от подкрепа“, посочи още тя.

Как 53-годишна жена с увреждане реши да отиде в дом
 
Затова от Асоциацията са притеснени какъв ще бъде достъпът на децата и пълнолетните хора със Синдром на Даун до новия закон за личната помощ, в който ще бъде заложено право на асистентска услуга за децата с 50 и повече процента и чужда помощ, за децата с 90 и повече процента, които нямат чужда помощ, а за пълнолетните хора ще изискват 90 и повече процента, плюс право на чужда помощ.