Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова
Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова / БГНЕС, архив
В интерес на България е Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия. Това изтъква министър-председателят Бойко Борисов в отговор на писмо на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова относно Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Македония, съобщава пресслужбата на правителството.

Корнелия Нинова за Македония
 
Днес пред Дарик Нинова коментира позицията на БСП относно договора за добросъседство между България и Македония, който се очаква да бъде подписан на 2 август.
 
"Подкрепяме усилията за подписване на този договор. Имам един въпрос, който задавахме и в парламентарния контрол - някой виждал ли го е този договор? Никой не го е виждал. Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал. На какви езици е написан? Какво пише вътре? Дайте да го прочетем този договор, г-н Борисов", добави лидерът на социалистите и допълни, че според нея този договор "би дал друг тон на Балканите".
 
"По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта на договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора", напомня премиерът Борисов.
 
По думите му, подобен ход е безпрецедентен, тъй като, съгласно конституционните изисквания на страната, Народното събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента.

Екатерина Захариева е инициирала разглеждане на договора за добросъседство с Македония
 
"В допълнение бих искал да отбележа, че една седмица преди това, по нейна инициатива, министърът на външните работи, г-жа Захариева, запозна с проекта на договор председателя на парламентарната комисия по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър г-н Кристиан Вигенин, както и г-жа Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика", допълва премиерът.
 
Министър-председателят отбелязва, че преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г.
 
До настоящия момент са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и на ниво министър-председатели. "През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата, водили преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции в български интерес", допълва Борисов.
 
Той посочва още, че целта на договора е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да надградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.