960 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".



Обработката на настилките продължава особено по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване при понижение на температурите.

Седмицата започва с облачно време и слаби валежи от сняг

Агенция „Пътна инфраструктура” апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.



Поради обилен снеговалеж, навявания и за почистване е ограничено  преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т  през проходите „Печинско“, „Рожен“ и „Превала“,  както и по път III-208 в участъка Вресово – Добромир през Айтоския проход. Поради снеговалеж и навявания е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход – „Троянски”.

АПИ

За снегопочистване е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета по път III-197 Гоце Делчев – Доспат. Поради усложнената обстановка по път ІІ-37 Батак – Доспат е ограничено преминаването МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета, а останалите автомобили е необходимо да бъдат задължително с вериги.



Екипите на пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия за обработка на трасетата - автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Заради очаквано застудяване общинската пътна мрежа в Търговищко се обработва против заледяване. В областта няма затворени пътни участъци, мрежата е обработена и опесъчена, видимостта е добра, каза за БТА дежурният в Областното пътно управление. 



От общинския пресцентър допълват, че всички пътища от общинската пътна мрежа в Търговищко са почистени и обработени против заледяване през нощта на 6 срещу 7 март. Дейностите се извършват от фирми, с които Общината има сключени договори, както и от Общинското предприятие БКС.

БКС извършва повторно опесъчаване на част от отсечките заради опасност от заледяване. Обработва се участъкът между селата Братово, Божурка и Пайдушко. В рамките на два часа тази сутрин два пъти е обработен пътят Търговище-Момино. 

С оглед на очакваните ниски температури в дните до четвъртък съществува опасност от заледяване. Водачите на автомобили да шофират с повишено внимание и съобразена с пътните условия скорост, призовават от ръководството на Община Търговище.

В Общината няма постъпили сигнали, свързани със зимната обстановка. При необходимост гражданите могат да сигнализират на тел.: 0601/ 6-35-85. 15 сантиметра достига на места снежната покривка по високите части на община Габрово.

В града тя е 5-7 см, улиците се почистват и обработват, пътищата към населените места също. Проходът "Шипка" е проходим при зимни условия, пътят е заснежен, почистен и обработен.



Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20.

През следващото денонощие ще се задържи облачно и ще има предимно слаби валежи от сняг, в низините на Южна България от дъжд, през нощта на места - примесен със сняг, сочи прогнозата за времето.

По-интензивни ще са снеговалежите през нощта в Североизточна България и на места в планинските райони, а след обяд в Рило-Родопската област. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, в София около минус 2°; максималните ще са предимно между 2° и 7°, в София - около 3°.



Във вторник и сряда ще бъде предимно облачно. На места ще има валежи от сняг, ще са предимно слаби, но през първия ден в Родопската област все още ще са по-съществени като количество. Ще застудява с вятър от север-североизток, който отначало ще бъде слаб до умерен, в сряда отново умерен.



В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik