Изборите в чужбина на този етап протичат нормално. Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в над 780 секции, с 69 на сто повече от изборите на 4 април 2021 г. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания, Германия, Турция, Испания, САЩ и Гърция.

Точно в 14:00 ч. българско време затвориха изборните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Техните изборни книжа са приети и потвърдени от ЦИК.

От Министерството на външните работи изразиха благодарности към българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха неоценима помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.
 

Опашки пред секциите в Атина, съобщи NOVA.

Само в една от секциите в гръцката столица се гласува на хартия. Около 200 души избраха да гласуват в нея, докато в останалите към 9 часа бяха преминали едва 50.

Силен интерес към вота се забелязва на остров Миконос, както и в Солун. Хиляди наши сънародници почиват в Гърция в изборния ден. В Халкидики има двеизбирателни секции - в Никити и Неа Мудания.

Малко преди 11:00 ч. над 300 българи са гласували в секцията в Никити. Образувала се е и опашка. Първият гласоподавател пристигна в секцията, минута след като тя отвори врати. В нея мерките предвиждат да се влиза от централния вход на училището. Навсякъде има стрелки и указания за желаещите да упражнят своето право на вот.  Трябва да се носи маска и да се спазва дистанция от 2 м. 

В Гърция се гласува с декларация, която трябва да се попълни на място преди гласуването. Ще има хора, които ще помагат на гласоподавателите, за да няма опашки. 
В пространството пред секцията ще има максимум 5 човека, а в секцията - до двама. Налични са 1200 бюлетини, въпреки че само 180 човека са подали документи.  
 

В 07:00 ч. местно време започна изборният ден в Италия. В Българското посолство в Рим има две избирателни секции. Все още е спокойно, макар че имаше лека опашка при отварянето на секциите.

Българите в Италия са около 160 000, като на последните избори гласуваха над 4300. Машинно гласуване в Рим няма. Има 4 машини за гласуване - една в Римини и три в Милано.
 

Избирателите с българско гражданство в Турция гласуват в 112 секции, които са разположени в общо 15 окръга на страната, както и в дипломатическите представителства на България в Анкара, Истанбул и Одрин, посочва БТА.

Изборният ден започна в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. българско време. Новост на вота е машинното гласуване, което се случва за пръв път в Турция. В 49 секции ще има машини за гласуване, в 20 секции - по две машини, а в останалите - по една. В Истанбул в 8 от общо 25-те секции ще има машинно гласуване. Всички секции са разположени в учебни заведения. Охраната на местата за гласуване, на членовете на секционните комисии ,машините, чувалите с бюлетини са поверени на турските сили по сигурността. Турското министерство на вътрешните работи е разпратило наредба до местните власти и органите по сигурността във връзка с провеждането на изборите.

Сериозни проблеми в подготовката се появиха в събота, в деня преди вота. Забавяне в монтирането, проверката и запечатването на машините за гласуване имаше в почти всички секции в мегаполиса Истанбул и създаде много трудности. Другият сериозен проблем бе неявяване на членове на секционни комисии от България. Оказа се, че причината е в това, че са били сменени преди вота. Представители на изселнически дружества определиха ситуацията като скандална и че "може да затрудни нормалното протичане на изборния ден, което цели да възпрепятства гласуването на избирателите".

Съобщено бе, че някои от членовете на секционните комисии, които не са се явили в събота, отпътували към Истанбул и се очаквало да пристигнат през нощта. Според указанията на ЦИК запечатването на секциите трябва да приключи до полунощ.

За същите нередности съобщиха и от други избирателни секции - в Бурса, Измир,Текирдаа.

По информация на NOVA голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват с машина и се насочват към секции с хартиени бюлетини. При проверка на една от трите секции с по 2 машини за гласуване, едната машина се счупи след първия гласоподавател. След това и другата машина се развали. Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна.

Гласоподавател сподели, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Има общо 33 избирателни секции – в 12 от тях има машини, а в 3 те са две.
 

Гласуването в Лондон започна по-късно от България заради часовата разликата. Опашки не са се образували, вероятно заради рекордния брой от секции – 135. На Острова имаше сериозна активност от страна на българската общност.

„Нямаме информация за проблеми в изборните секции. Възникват технически проблеми на някои места. Те се преодоляват доста лесно”, обясни пред NOVA посланикът ни в страната Марин Райков.

Само в 56 секции във Великобритания ще се гласува на машини. Що се отнася до документите – има решение на ЦИК от 6 юни, че всички изтекли след 13 март документи могат да бъдат използвани за гласуване, ако бъде представен документ за заявление за издаване.