По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ.

Изпитният вариант беше генериран преди минути в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

"До момента този тест не съществува и той се генерира, след като се натисне клавиш на компютъра", обясни заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов. Той пожела успех на всички ученици и изрази надежда, че "по-малко ще преписват" на изпита.

Проф. Даниел Вълчев: Няма да има снижаване на качеството на образование в Юридическия факултет на СУ

Зрелостниците трябва да носят в училищата документ за самоличност - лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати на изпита, учениците в 12-и клас е необходимо да представят служебна бележка - на хартия или на мобилния телефон. Изискването е да носят и химикал, който пише в черен цвят.

Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Учениците ще бъдат допуснати в училищата със защитни маски или с предпазни шлемове, но без да се струпват на входовете на училищните сгради и при спазването на дистанция до 1,5 метра. Всички ученици ще преминат последователно през проверка на документа за самоличност /лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС/ и на служебната бележка за допускане на държавния зрелостен изпит, през меренето на температурата и дезинфекцията на ръцете.

В изпитните зали зрелостниците ще влизат с поставени предпазни маски или с шлемове, а по желание - може и с ръкавици. По време на изпита учениците ще може да махат маските си, ако желаят. В стандартната класна стая, която е с три големи прозорци, ще има до 10 зрелостници на изпита по БЕЛ. Квесторите също ще са с предпазни средства и се предвижда да са по един в изпитна зала.

Матурата по български език и литература започва в 9.00 часа и продължава четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

В държавния зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси от лириката на Никола Вапцаров, от романа "Железният светилник" на Димитър Талев, както и от романа "Тютюн" на Димитър Димов. На изпитите може да има обаче малко теми и от електронното обучение на учениците.

Франция отмени матурите тази година заради коронавируса

Заявления за втория задължителен държавен изпит по 13 предмета, по избор на зрелостниците, който ще се състои на 3 юни от 9.00 часа, са подали 37 116 ученици. Други 11 548 зрелостници са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаването на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни. Във връзка с възможността да се кандидатства в различни специалности във висшите училища с резултатите от матурите, за изпит по желание заявление са подали общо 970 ученици.

Графикът предвижда изпитните работи от матурите в 12-и клас да се оценяват от 3 до 14 юни, а резултатите от тях да бъдат обявени до 15 юни. Зрелостниците ще получат дипломите си на 26 юни, или с четири дни по-късно заради промяната в датите на държавните зрелостни изпити. Тя се наложи заради извънредното положение в страната, свързано с коронавируса.

Зрелостниците с най-високи резултати от държавните зрелостни изпити ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика - педагогически, физически, химически и инженерни науки. Право на тази стипендия ще имат студентите, които са сред първите 10 процента с най-високи оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература, а на втория държавен зрелостен изпит имат резултат, равен или над средния за страната. Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по БЕЛ, и са сред първите 30 процента по резултат на втория зрелостен изпит по "Математика", по "Физика и астрономия" или по "Химия и опазване на околната среда".

Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си от държавните зрелостни изпити на адреса: zamaturite.bg.
Допълнителната стипендия на студентите се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021 година.
БТА