/ iStock/Getty Images
Излязоха резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2022/2023 година, съобщи висшето училище.

2922 новоприети студенти са се записали, а 1276 са потвърдили специалността, в която са класирани на първия етап. За втория са приети още 984 студенти.

Излезе първото класиране на кандидат-студентите в Софийския университет

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 13 до 15 юли 2022 г., включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Записването се извършва в отдела "Студенти" на факултета, в който кандидатите са приети. Всички необходими документи за записването трябва да бъдат попълнени предварително. Студентска книжка се купува в книжарниците на СУ в сградите на Ректората, във Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, в Стопанския факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница "Св. Климент Охридски".

Заплащането на семестриалните такси и на таксата за електронна студентска карта става единствено по банков път с превод във всяка търговска банка по сметката на Софийския университет.

Третият етап на класирането се извършва на 19 юли 2022 г. Срокът за записването е от 20 до 22 юли 2022 г., включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

9356 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище в България.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Право" (редовна форма на обучение). На второ място е "Психология". Третото място заема специалността "Софтуерно инженерство.

Увеличават докторантските стипендии

На следващите места кандидатите са поставили специалностите: "Графичен дизайн", "Предучилищна и начална училищна педагогика" (задочна форма на обучение), "Английска филология", "Международни отношения" (редовна форма на обучение), "Журналистика" (редовна форма на обучение), "Връзки с обществеността" (редовно обучение) и "Компютърни науки".