МВнР проверява съобщенията за изчезването му
Атанас Скатов е паднал на връщане от Лагер 3, след опит да атакува върха на К2 - вторият по-височина връх в света. Това съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides. "Тялото на Скатов все още не е открито. Шерпи са изпратени на експедиция, за да го търсят.", се казва още в съобщението.

Екипът на Скатов също потвърди информацията. Те обясниха, че освен екип от шерпи, в издирвателната акция е включен и хеликоптер. Спасителните екипи имат сигнал от GPS-а му.
 

Скатов пристигна благополучно в Лагер 3 вчера около 18.30 часа. Атаката на върха е започнала около 23:00 часа, тъй като по прогноза вятърът днес ще бъде силен, съобщиха вчера от екипа на Скатов в социалните мрежи.

14-е осемхилядника на планетата (ГАЛЕРИЯ)

Министерството на външните работи проверява съобщенията в медиите за изчезването на Атанас Скатов след падане при слизане към базовия лагер на връх K2 в Пакистан и е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие.
 
Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман. В посолството ни в Пекин е създаден и вече действа кризисен център по случая.

Пакистанското правителство ни информира, че спасителен хеликоптер вече е излетял, за да издирва Скатов. По информация на пакистанските власти той е паднал при слизането от Лагер 3 към базовия лагер на връх K2. Причината за падането е скъсано въже. В издирването участва и екип от шерпи.
NOVA