За едни дигитализацията е безкрайно полезна, за други обаче тя се оказва заплаха.

Докато животът ни се улеснява все повече, познати от десетки години професии са на път да изчезнат. За някои от тях това все още не ни се вярва, но малко по малко се случва на практика. Пример за това е професията на екскурзовода, предава NOVA.

Тънък занаят. Тези, които го владеят добре, осъзнават, че се работи с чуплив материал - човешките настроения, а инструментът - информацията, трябва да се усъвършенства постоянно.

Обществена поръчка за насърчаване на заетостта на екскурзоводите и планинските водачи

„Трябва да обичаш тази професия и да си ѝ отдаден. Интересно е, но не е лесно. Най-вече, трябва да знаеш, че изисква доста от твоето лично време. Туризмът е като хазарта – не винаги го правим, защото трябва да се получат някакви финансови стимули, а просто защото има тръпка”, обяснява екскурзоводът и преподавател по екскурзоводство Снежана Стефанова.

Всеки път нови хора, нови ситуации и възможности, непрестанно движение, но по красиви калдъръми и сред прекрасни гледки. Животът на екскурзовода кипи и точно това е мотивиращият стимул, а не толкова финансовият.

Дали обаче рутината може без тази професия? Съвремието вече предлага дигитално записани лекции за туристически обекти. Така, вместо екскурзовод, някои туристи предпочитат слушалките.

Кой турист какво ще избере е въпрос на интереси и манталитет. Млади хора, израснали с Google и свикнали да се консултират с него за посоки в града или за любопитни факти, вероятно биха избрали дигитален гид.

„Може би, има известен отлив при индивидуалните туристи. Това са хората, които много по-активно използват дигиталните гидове и разчитат на интернет информацията и различните социални мрежи”, обяснява Снежана.

Българи също са създали изкуствен интелект, който говори на български език и скоро се очаква да започне „работа” в Община Димитровград и местния исторически музей. За екскурзовода Снежана Стефанова, която е с 20-годишен опит, обаче перспективата технологиите да заместят човека в тази професия не е реалистична и близка.

„Разбира се, технологиите оказват определено влияние, но аз мисля, че по-скоро те дават възможност тази професия да се доразвива. Не мисля, че толкова активно влизаме в конкуренция с технологиите, защото човешкият фактор, живият контакт, е доста по-пълноценен при един тур, една обиколка”, казва Стефанова.

Според нея, сега вместо да се състезават с технологиите, те ги опитомяват. Правят така, че да работят в тяхна полза. „Със слушалки за посрещане на туристи - с приемник, предаватели, с които правим обиколки и турове. Смятам, че на този етап, по скоро, си партнираме, отколкото да се конкурираме. Всяка професия има своите тънкости”, твърди тя.

Всеки екскурзовод има своите оръжия, с които въвлича туристите в магията на мястото, за което разказва. Вицове, тайни на местността, непопулярни истории и факти. Мистично ключе към портите, зад които се крие въображението на чуждоземеца. Висш пилотаж, който все още е труден за изкуствения интелект.

„Определено смятам, че дигиталният гид трудно ще замени човешкия фактор”, категорична е Снежана. Тя се надява, че поне в близките години професията няма да изчезне. Стефанова преподава екскурзоводство в местната гимназия по туризъм и вижда много деца, които са готови да наследят професията.

„Висок е процентът, на онези, които имат желание да се развиват и продължават да се развиват в областта на туризма. Когато посрещам моите ученици, обикновено им казвам, че за да бъдеш екскурзовод, трябват три основни неща. Те са отговорност, дисциплина и усмивка. Оттам нататък много четене”, допълва Снежана.

Към момента основното притеснение не е за бъдещето, а за настоящето в пандемията. „През миналата година сме работили активно не повече от 3-4 месеца, а някои от колегите, може би, се преквалифицираха поне за момента, други - трудно оцеляват. С общи усилия, с много вяра и обич към това, което правим, се надяваме да оцелеем”, заключи екскурзоводът Снежана Стефанова.
nova.bg