Иван Костов: Отличникът в доклада на ЕК е Маргарита Попова
Иван Костов: Отличникът в доклада на ЕК е Маргарита Попова / Sofia Photo Agency, архив

Много хора бяха освободени от ДАНС и винаги има недоволни, затова са обвиненията към агенцията, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов по Нова телевизия.

Според него няма полза за държавата от тази дестабилизация. ДАНС е получил своята добра оценка в доклада. И тези, които говорят положително, и тези, които говорят отрицателно не са вникнали в този доклад, каза Костов. „Това е първият насърчителен доклад. И най-хубавото е, че правителството готви план за действие. Господин Лазар Груев - председателят на ВКС, да си вземе лист и да си запише всички препоръки, добави още Костов. Според него същото трябва да направи и министърът на вътрешните работи. Той трябва много внимателно да прочете доклада и да направи реформа - всички да си извадят конкретните препоръки и задачи и да си свършат работата до март.

„В момента докладът се опира на един отличник - Маргарина Попова, тя не само е подкрепена, но има и призиви да я подкрепят народните представители и сме длъжни да прочетем тези призиви", заяви Костов. Голяма е нейната заслуга, защото тя със своята активност направи възможно да се движи съдебната реформа. Не е тайна, че под натиска на ЕС се правят много неща в България, заяви лидерът на ДСБ. Ние имаме ленива администрация, която се нуждае от постоянна преса, допълни той.

Тъмносиният лидер специално опонира на Бойко Борисов, че този доклад е само за съдебната реформа и вътрешни работи, а не за здравна, пенсионна и всички други необходими реформи. „По отношение на МВР - трябва реформа в надзорните и инспектиращи органи. За институционалната и административната реформа днес ще направим преглед в парламента, каза Костов. Надявам се, че ГЕРБ е една формация, която управлява съгласно ред и справедливост. В този смисъл без да влизам в план клин - това управление е по-различно от управлението на тройната коалиция, но и на сините - защото няма чувството за историзъм, а трябва да го придобие", каза още Иван Костов.