Искат интернет потребителите да бъдат следени чрез доставчиците
Искат интернет потребителите да бъдат следени чрез доставчиците / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Предлагат интернет потребителите да бъдат следени чрез доставчиците
28420
Предлагат интернет потребителите да бъдат следени чрез доставчиците
Коментар на Георги Дамянов - шеф на Дирекция „Авторско право и сродните му права" към Министерство на културата
  • Предлагат интернет потребителите да бъдат следени чрез доставчиците
  • Коментар на Георги Дамянов - шеф на Дирекция „Авторско право и сродните му права" към Министерство на културата

Трафикът в интернет да бъде следен чрез доставчиците, като така да бъде ограничено пиратството, предлагат от звукозаписната индустрия и производителите на софтуер. За целта, според тях, от МВР трябва да съдействат това да стане доброволно, в противен случай да бъдат предприети законодателни мерки. Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че подобни мерки трябва да бъдат обсъдени и с гражданското общество у нас преди да бъдат приети.

Изпълнителният вицепрезидент и регионален директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия Франсеез Мур смята, че чрез доставчиците на интернет и съвместната им работа с МВР може да бъде ограничено пиратството. Така този от потребителите, който предлага или тегли пиратски софтуер, или филми ще получава предупреждение два пъти, а след това ще бъде санкциониран. За да стане това факт, интернет трафикът трябва да бъде следен чрез доставчиците.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че за да бъдат предприети мерки срещу пиратството, те първо трябва да бъдат обсъдени.

„Поредните законодателни промени трябва да бъдат консенсус както на гражданското общество, така също и политически консенсус, и смятам, че изработването на подобни законодателни мерки трябва да стане от съвместната работа на гражданското общество, на представителите от този бранш и също така на институциите, които трябва да защитават интелектуалната собственост", каза още Цветанов.

България е на първо място в ЕС по отношение на пиратството в интернет, а 60 процента от софтуера, който се използва у нас, е нелицензиран - стана ясно по време на срещата в МВР.

Вътрешният министър Цветан Цветанов и представители на звукозаписните компании и производителите на софтуер подписаха меморандум за разбирателство. В рамките на споразумението ще бъдат обсъдени редица мерки за противодействие на интернет пиратството у нас.

Идеята потребителите в мрежата да бъдат следени чрез интернет доставчиците им не е възможно да се реализира. Това казва в интервю за Дарик Георги Дамянов - шеф на дирекция „Авторско право и сродните му права" към Министерство на културата. Подобна възможност вече е била дискутирана още преди няколко месеца, когато се подготвяха промените в Закона за електронните съобщения, но тя беше отхвърлена от Народното събрание, припомни Дамянов. Според него няма как на интернет доставчиците да бъде вменена ролята на виртуални полицаи.

Ето какво обясни той:

Все още никой не e могъл да вмени като задължение на интернет доставчиците това те да следят своите абонати, да следят какво те правят в интернет. Според мен не се вижда скоро такава възможност. Още повече, че скоро четох едно решение на съд в Австралия и там Окръжният съд мисля че беше, в един от големите градове, казваше, че не могат по никакъв начин да бъдат задължени интернет доставчиците да следят трафика на своите абонати.

А знаете ли дали има друга държава, в която доставчиците се превръщат във виртуални полицаи?

Не, досега не съм прочел някъде, че интернет доставчиците са привлечени като отговорни за това какво се върши в това пространство и какво правят техните абонати, ползватели в интернет. Нямат такова задължение и засега никой не може да им го вмени. Те трябва да се превърнат в един вид полицаи, което засега не е реалистично да се случи.