Ирина Бокова: Необходим е междукултурен диалог, за да бъде преборен екстремизмът
Ирина Бокова: Необходим е междукултурен диалог, за да бъде преборен екстремизмът / снимка: Darikradio.bg, Людмил Кърджилов

Нарастването на крайния екстремизъм, климатични промени, и устойчиво развитие са големите заплахи за света днес. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в предаването "Годиата" на Дарик.

"Не само военни са методите за борба с екстремизма, той трябва да бъде преборен, победен чрез всеобщо усилие, чрез образование и културни компетентности. Тук е много важна и ролята на религиозните лидери. Необходим е толерантен междукултурен диалог", посочи тя.

"Кървавите антики": рана, която светът се мъчи да затвори

"Екстремизмът не може да бъде решен в дългосрочен план само с военни средства. Екстремизмът трябва да бъде преборен, победен чрез всеобщо усилие от една страна на образование и културни компетентности. Тук е много важна и ролята на религиозните лидери. Необходим е междукултурен диалог, в който трябва да има толерантност, за да бъдат изолирани тези терористи. Разделението в света не е между религиите, не е противоборство между религиите, а между тези екстремисти, които не вярват, че можем да живеем заедно", подчерта Бокова.

"От началото на сирийския конфликт аз поставям въпроса, че запазването на културното наследство е много важен въпрос. Когато видяхме разрушенията в местата, които са в списъка на ЮНЕСКО, където е люлката на цивилизацията, започнахме битката за съхраняването им", изтъкна Бокова. Тези археологически разкопки са всъщност превърнати в дупки в земята и се разграбват, обясни тя.

Дарик обяви: Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова са Политиците на 2015 г.

По повод определянето й за Политик на годината, Бокова подчерта, че може би не е типичният български политик, но напомни, че от много отдавна на каквито и постове да е била, е работела за България. За отминаващата година тя подчерта, че "имаше истинско желание да се преодолеят препятствията в отношенията в ЕС, имаше бежанци, бедствия. България е част от този свят и й се случва това, което и на другите".

Ирина Бокова призна, че се надява да оглави ООН. На въпрос дали има шанс, тя каза "мисля че имам, иначе не бих се заела".