/ БГНЕС
Няма по-висша ценност от правосъдието. Именно тогава хората разбират, че държавата е зад тях и им гарантира справедливост. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която отправи приветствие по време на провеждащото се в столицата Тържествено събрание на Съюза на юристите, посветено на Деня на конституцията и юриста – 16 април. 

„С колкото и велики дела да се покриват институциите в една страна, ако те не реализират законността, все едно нищо не са направили“, отбеляза Йотова пред присъстващите на събранието. 

Според вицепремиера прекалената употреба на словосъчетанието „съдебна реформа“ в България е довела до девалвиране на неговото значение в общественото съзнание, подобно на други словосъчетания, като „политическа отговорност“. 

„Прекалената им употреба, бих казала и злоупотреба, накараха хората вече да не се замислят и да не чуват какво означават те. Тази девалвация доведе и до голямото недоверие, което българското общество, или по-голямата част от него, изпитват към онези, които са най-кресливи по отношение на съдебната реформа“, подчерта Йотова. 

Тя поздрави всички български юристи за професионалния празник и изрази гордостта си от техния принос за утвърждаването на конституционализма и правовия ред в страната. 
В речта си вицепрезидентът припомни, че първата българска Конституция – Търновската, е приета през 1879 година, превръщайки се в законодателна основа за обществено-политическото развитие на новата българска държава.

„Плеяда от именити българи гласуват тази конституция, която е една от най-демократичните за времето си и осигурява условия за развитието и възхода на България, като гарантира основни права и свободи на гражданите“, отбеляза Йотова. 

Тя припомни приноса на личности като проф. Любен Корнезов, участвал в писането на сега действащия основен закон на страната, както и Валери Петров, изпод чието перо излиза финалната редакция на преамбюла на българската Конституция

На тържественото събрание присъстват още служебният министър на правосъдието Крум Зарков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, висши магистрати и представители на съсловни организации. Тържественото събрание е организирано от Съюза на юристите в България съвместно с Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Българска съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите и Нотариалната камара. 
Иван Лазаров/БТА