Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президенството
Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва, смята вицепрезидентът
"За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация". Това заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

На този фон се отварят заведения, допълни тя.

Вицепрезидентът разкритикува ваксинационния план у нас.

Отменя се официалният ритуал от честванията на Шипка на 3 март


"Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва. Защо се налага това след като имаше ваксинационен план? Това е признание за много сериозни проблеми", категорична е Йотова. Другата голяма болка и тревога е начинът, по който хората бяха информирани за тези ваксини, по който вървеше самата кампания, допълни още Йотова.

За мен не е достатъчно да видим две голи ръце - било то на минситъра или директори на болници. Поне 3 предписания има от световни здравни организации, за да може хората да бъдат убедени. Когато човек не е информиран и има съмнения, той се страхува, категорична е Йотова. Има един неприятен факт - страни, които са по-малки от нас, са получили повече ваксини, каза тя.

Заяви, че ще се ваксинира, но когато му дойде времето.

"Каквото и да се случи на тези избори, много важна фигура ще бъде здравният министър, убедена е Йотова.

Преценяват къде да пуснат „зелените коридори“ за ваксинация (ВИДЕО)

"Не съм видяла през всичките тези години БСП да не ни подкрепя", заяви вицепрезидентът.

"Аз не съм от вчера в политиката. Всички ние съзнаваме, че президентската институция би могла да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци. Ние не искаме да се явяваме като резултат от политическо предложение", категорична е Йотова.

"През всички тези 4 години ние сме открити към хората. В нито един момента, в това което обещавахме на хората, не сме се променили", допълни тя.

"Президентската институция е това, което създава стабилност. За разговори, за консултации. В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, до един момент, когато се оказа, че всичко зависи от един човек", смята Йотова.

"Всеки ни казваше - иди се разбери с Бойко. Е, това няма как да стане. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак", категоричен е вицепрезидентът.

Според нея, има два много важни въпроса пред страната ни - как България ще отговори на климатичните промени и как ще се преборим с бедността и неравенството, защото това са кризите фантоми, които следват след COVID-19.
БНТ