/ БТА
Не е имало пробив в защитата на личните данни в регистър БУЛСТАТ. Това потвърди още веднъж министърът на правосъдието Надежда Йорданова в отговор на въпроси на депутатите в парламента за изтичането на лични данни от Агенцията по вписванията, регистър БУЛСТАТ.

Министър Йорданова обясни, че в Агенцията по вписванията има разработени, процедури и свързани със защита на личните данни, както и вътрешни документи, които регламентират политика за защита на личните данни обща рамка и политика за защита на личните данни на регистър БУЛСТАТ и други. По думите й с политиката за личните данни администраторът декларира, че прилага подходящи технически и организационни мерки, за да осигури законосъобразно обработване на данните на физическите лица.

"В Агенцията по вписванията на 31 август 2021 г. е утвърдена от изпълнителния директор процедура за действие - уведомяване при нарушаване на сигурността на личните данни в Агенция по вписванията. Процедурата, регламентира действията, предприемани от администрацията, обработващите лични данни и длъжностното лице по защита на личните данни в случай на нарушение на сигурността на личните данни", заяви още Йорданова.

По думите й винаги се извършва тест, за да се прецени как се изпълняват тези изисквания. "Проблемът, който дискутираме, беше свързан с изпълнение на действащ закон, който променихме", каза тя.

Анна Александрова от ГЕРБ отчете, че проблем има и самият факт, че има образувано досъдебно производство, говори, че такъв съществува.

Министър Йорданова: Теч на данни от БУЛСТАТ не е имало

Над 400 жалби е получило министерството на правосъдието срещу частни съдебни  изпълнителни (ЧСИ) миналата година, каза още министърът на правосъдието. Тя отчете, че по 320 от получените 420 жалби проверките са приключили. Дадени са предложения за образуване на дисциплинарни производства по 22 случая, а по други – указания за спазване на закона.

Принудителното изпълнение не е само в правомощията на ЧСИ, а също така и в правомощията на държавните съдебни изпълнители (ДСИ), уточни Йорданова. Когато става дума за публични вземания има и публични изпълнители, посочи тя. Въпросът трябва да се гледа комплексно , за да има общо оценка на принудителното изпълнение, посочи Йорданова от парламентарната трибуна.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който зададе въпрос към Йорданова по темата, заяви че партията подготвя промени в закона, но у нас ЧСИ се превърнаха в „част от престъпни схеми за унищожаване на хора, изпаднали във временна нетрудоспособност“. 

ДСИ се превръщат в анахронизъм, издръжката им е по-скъпа от това, което успяват да съберат, каза още Костадинов.

Бюрото по защита на свидетели охранява 15 души по девет дела. Това каза още по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя посочи, че седем от 15-те човека са в България. Останалите осем свидетели, които са ключови за четири дела, са под охрана извън страната.

От 9 февруари специална защита е предоставена на още едно лице, посочи Йорданова. Тя допълни, че главният прокурор „явно е загубил интерес към работата на бюрото“, защото не е участвал в поредни две заседания на комисията по защита, без уважителна причина.