/ БГНЕС
"Теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ няма и не е имало. Подготвяме законодателни промени". Това заявиха министрите на правосъдието и електронното управление Надежда Йорданова и Божидар Божанов на брифинг във връзка с изтичането на данни от Агенцията по вписванията.

"Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв", категоричен бе и министър Божанов.

"Към настоящия момент в регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г., тоест в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона. Ние сме направили анализ на това обстоятелство, преценяваме, че това не е добро решение на закона и подготвяме законодателно изменение, за да се промени тази практика, която е от 2005 г. насам, уточни министър Йорданова.

По-рано днес стана ясно, че за кратко личните данни на над 300 000 души са се появили в регистъра БУЛСТАТ на Агенцията по вписванията. Проблемът се е появил на 4 януари, когато единните граждански номера, служещи като БУЛСТАТ на гражданите със свободни професии, бяха сменени с нови 9-цифрени кодове.