Надежда Йорданова
Надежда Йорданова / БГНЕС
Настояването на ЕК е била за съдия-следовател, който да разследва главния прокурор, но знаем всички, че подобна фигура в Конституцята на Република България не фигурира. Възможни са няколко варианта – възможно е кръгът от магистратите да включва прокурор, следовател, съдия на съответното високо ниво, като по време на разследването този магистрат ще има функция на прокурор. До 15 януари страната ни трябва да изчисти Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти в парламента.

"Решението на КС – Седмо от 2001 показва няколко набора от критерии, които показват, че лицето, което разследва главния прокурор, че не е нужно да е толкова извадено, толкова специфично, особено, както беше предложеният режим в Закона за съдебната власт и който беше обявен за противоконституционен. Търси се този баланс – да не се създава усещане за извънредност и неравнопоставеност, от друга страна да се дадат достатъчни гаранции за това, че този разследващ магистрат ще си свърши работата. Той ще се избира ad hoc от действащите магистрати по конкретен случай, няма предварително да се избира", коментира тя.

Обсъжда се временно остраняване на главния прокурор, ако бъде разследван

„Най-доброто решение на проблемите е конституционната промяна. Трудностите по набиране не конституционно мнозинство не трябва да ни отказват да свършим минимално възможното на законодателно ниво. Така или иначе, докато тече дебатът, че свършим минимално възможното на ниво законодателна промяна. Това, което бъде заложено в Плана за възстановяване няма да противоречи на Конституцията. На 15 януари страната ни трябва да върне изчистения вариант на Плана за възстановяване и устойчивост", коментира Йорданова.

ЕК даде отсрочка на България за оценката на Плана за възстановяване

Тя посочи, че на този етап няма дебат за изваждането на прокуратурата от съдебната власт, а за отчетност и контрол на главния прокурор, както и самоуправление на съдиите.

Дебатът няма да се ограничава от предварително изработен законопроект, а ще се търси консенсус, допълни тя.