Европейска комисия
Европейска комисия / Gulliver/Getty Images

Европейската комисия е одобрила второ удължаване с един месец на срока за оценка на плана за възстановяване и растеж, съобщи говорител на институцията в отговор на журналистически въпрос, предаде БНТ.

Така ЕК дава общо два допълнителни месеца за оценка на плана, което ще осигури възможност за изчистване на всички въпроси и за обмен на информация с властите, допълни говорителят.

Пеканов: Спекулация е, че ще ни спрат парите заради РСМ

Възможността за отсрочка на оценката е залегнала в регламента на Еврокомисията за плановете за възстановяване и растеж.

От институцията коментираха още, че е нормално да има диалог между националните власти, но отказаха подробности за съдържанието на забележките към плана.

Министерството на правосъдието е готово с корекцията по техническите и редакционни коментари на ЕК в плана за възстановяване и устойчивост по темата с върховенство на закона, съобщиха от МП. На 6 декември 2021 г. в Министерството на правосъдието постъпиха коментари от Европейската комисия по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Министерството на правосъдието заявява, че коментарите на Европейската комисия в частта относно реформата за върховенството на закона и по-точно по отношение на ефективното наказателно производство, повишаването на отчетността и въвеждането на ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и въвеждане на ефективна годишна отчетност на разследванията и осъдителните присъди по дела за корупция, са от технически и редакционен характер.

Те не влияят съществено върху изготвените на предходен етап от Министерството на правосъдието предложения. Отбелязваме съгласието си с направените коментари на Европейската комисия и информираме, че основната част от тях са приети, отразени са в съответните документи и ще бъдат изпратени на Министерския съвет в рамките на днешния ден.

БНТ