Игнатов е фен на идеята за ваканция около 1 ноември, първият учебен срок бил дълъг
Игнатов е фен на идеята за ваканция около 1 ноември, първият учебен срок бил дълъг / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Игнатов е фен на идеята за ваканция около 1 ноември, първият учебен срок бил дълъг
37055
Игнатов е фен на идеята за ваканция около 1 ноември, първият учебен срок бил дълъг
  • Игнатов е фен на идеята за ваканция около 1 ноември, първият учебен срок бил дълъг

Министърът на образованието Сергей Игнатов подкрепя идеята за въвеждане на кратка ваканция от 2-3 дни, която да бъде в началото на ноември. Това е популярна практика и ще разтовари учениците, обясни министър Игнатов.

Началото и краят на учебната година, ваканциите и обновените учебни планове ще бъдат регламентирани в новия закон за училищното образование, който ще бъде внесен в Народното събрание тази година.

Сергей Игнатов увери, че идеята за кратката ваканция ще бъде предложена в новия закон. "Аз съм голям фен на това, да има около 1 ноември малка ваканция от два-три дни, защото първият учебен срок е дълъг и една малка ваканция ще разведри отношението към училището. Въпросът е кога да започваме или кога да свършваме", заяви министърът.

Законопроектът трябва да определи и нови учебни програми, като се започне с учениците от 1-ви до 4-ти клас и се стигне до седмокласниците. Програмите ще бъдат олекотени. "Ако направиш учебния процес почти интерактивен, изравниш времето, в което се усвоява нов материал със затвърдяването на стария, ако намалиш теоретичната подготовка, която е безсмислено натоварваща, защото всяка година се правят нови открития и всичко това влиза в главите на учениците, и какво - до безкрайност", заяви Сергей Игнатов.

Новите програми ще заработят до 2 години след приемане на закона.