/ БГНЕС, архив
"Обединени патриоти" са внесли искане за изслушване на министъра на външните работи Екатерина Захариева относно външна намеса в поправките в Закона за вероизповеданията. Това съобщи председателят на ПГ "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров.
 
Според публикации в медиите, в публична реч външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност и е посочил, че Турция е била принудена да се намеси.

Турция призна намеса в Закона за вероизповеданията

Попитан има ли турска намеса в българския Закон за вероизповеданията, Волен Сидеров коментира, че такава има и това се е видяло. И днес подписахме искане да бъде изслушана министър Захариева по този въпрос в сряда, добави той. Тъй като очевидно това е намеса, не може външен министър на друга държава да се изказва по този начин, какви мерки ще вземе българската държава ще отговори Захариева, коментира Сидеров.

Според него МВнР трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика на Турция у нас. Сидеров обаче посочи, че първо трябва да се види първо какво точно е изказването на турския министър, защото информацията минава през медиите.

Екатерина Захариева намира изказването на турския външен министър за крайно неприемливо

Лидерът на "Атака" смята, че е избързано с приемането на Закона за вероизповеданията, като това е движено основно от ГЕРБ. Сидеров коментира темата след разговор с досегашния председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който от днес вече не е народен представител. След срещата Сидеров каза, че са провели човешки разговор и занапред ще имат добри отношения с Цветанов.
БТА